Η λύση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες χώρες, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, λίγο μετά την απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στο 0,75%.

«Η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έχει παρερμηνευθεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε πει ότι το σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο αποτελεί νέο μοντέλο για την επίλυση των προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Ντράγκι είπε ότι, αν μη τι άλλο, ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα του ΔΣ της ΕΚΤ να στηρίξει το ευρώ.

Ερωτηθείς ποια ήταν η θέση της ΕΚΤ στην πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο (που προέβλεπε κούρεμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ), είπε ότι η ΕΚΤ είχε πρόταση που προέβλεπε ότι δεν θα θιγούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω απ\’ αυτό το όριο.

Ανάλογη θέση είχε και η ΕΕ, σημείωσε και προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Λευκωσία οδήγησαν στην επιβολή φόρου σε όλες τις καταθέσεις.

«Αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο και γι’ αυτό διορθώθηκε άμεσα στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup», είπε ο κ. Ντράγκι, εκφράζοντας ανοικτά την αποδοκιμασία του για την πρώτη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook