Ένας Ιταλός ιερέας που διοικούσε για πολλά χρόνια ένα μεγάλο ίδρυμα υγείας που εξαρτάται έμμεσα από το Βατικανό, τέθηκε σήμερα σε κατ' οίκον περιορισμό, καθώς κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων και φορολογική απάτη.

Ο πατέρας Φράνκο Ντεκαμινάντα ήταν ο διευθυντής από το 2004 ως το τέλος του 2011 του Ινστιτούτου Δερματοπάθειας της (Αδελφότητας) της Αμώμου (Συλλήψεως) (IDI), το οποίο αποτέλεσε το αντικείμενο δικαστικού ελέγχου, αφού κατέγραψε απώλειες 600 εκατομμυρίων ευρώ στον απολογισμό του.

Ο ιερέας είναι ύποπτος για την υπεξαίρεση προς ίδιον όφελος περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η δικαιοσύνη κατέσχεσε μια βίλα στην Τοσκάνη αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που είχε στην ιδιοκτησία του και την οποία "αγόρασε κυρίως με τα χρήματα του εγκλήματός του", σύμφωνα με ανακοίνωση του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας.

"Η έρευνα επέτρεψε να έρθουν στο φως οι μηχανορραφίες που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάχρηση συνολικά περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ" σε βάρος του IDI, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκτός από τον ιερέα Ντεκαμινάντα, άλλοι δύο άνδρες κατηγορούνται στην υπόθεση αυτή, οι οποίοι τέθηκαν επίσης σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το IDI ανήκει στην Αδελφότητα των υιών της Αμώμου Συλλήψεως, ενός θρησκευτικού θεσμού που έχει στην ιδιοκτησία του άλλα δύο ιδρύματα υγείας.

Η αστυνομία αποκάλυψε τις "καθημερινές επιχειρήσεις", οι οποίες επέτρεψαν στον ιερέα να παίρνει "χρήματα από τα ταμεία του Ιδρύματος υπό το πρόσχημα της 'εξόφλησης εξόδων', τα οποία δεν αιτιολογούνταν με έγγραφα, και πιο συχνά χωρίς καμία τυπική αιτιολογία".

Η κατάσταση στο IDI, το οποίο δεν είχε καταβάλει για πολλούς μήνες τους μισθούς στους 1.500 υπαλλήλους του, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 300 γιατροί, αποτέλεσε ένα από τα τελευταία θέματα που ρύθμισε ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ' προτού παραιτηθεί.

Ο Βενέδικτος ανέθεσε στις 18 Φεβρουαρίου την διαχείριση του IDI στον καρδινάλιο Τζουζέπε Βερσάλντι "για να καθοδηγήσει το ίδρυμα προς μια οικονομική εξυγίανση χωρίς την (οικονομική) συμμετοχή του Βατικανού".

ethnos.gr