Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων του ευρώ αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αναλυτές θεωρούν πως στη συνάντηση του Μαΐου δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να προχωρήσει ακόμη και σε μείωση επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν απέκλεισε μάλιστα τη λήψη ακόμη και «αντισυμβατικών» μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είναι αγορές κρατικών ομολόγων ή νέος γύρος παροχής φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους.

Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε, επίσης, ότι υπάρχει κίνδυνος η πορεία του ΑΕΠ των οικονομιών της Ευρωζώνης να είναι χειρότερη των προβλέψεων, ενώ αντίθετα ο πληθωρισμός απομακρύνεται σταθερά από το όριο του 2%.

Αν και το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (0,75%), το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της Ευρωπεριφέρειας παραμένει υψηλό.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι μικρομεσαίες ισπανικές επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες ήταν τετραπλάσιες των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν αντίστοιχο πρόβλημα στην Γερμανία.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook