Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) μετά από επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων από 40 Οργανισμούς Λιμένων, Λιμενικά Ταμεία και Λιμεναρχεία, ανακοίνωσε τα στοιχεία Κρουαζιέρας για το 2012 για το σύνολο της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο αριθμός των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν ελληνικά λιμάνια ανέρχεται σε 4.824 και ο αριθμός αφίξεων επιβατών σε 5.475.816 (χωρίς αναχωρήσεις)

Σε ότι αφορά στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2012 αφίχθησαν 396.880 επιβάτες με 307 κρουαζιερόπλοια συνολικά.

Στην πανελλαδική κατάταξη :

Το Ηράκλειο βρίσκεται στην 7η θέση με 215.700 επιβάτες και 156 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Τα Χανιά, στην 8η θέση με 129.087 επιβάτες και 54 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Ο Άγιος Νικόλαος στην 11η θέση με 48.204 επιβάτες και 71 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Ακολουθούν, στην 33η θέση το Ρέθυμνο με 3.825 επιβάτες και 25 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και στην 40η θέση η Σητεία με 64 επιβάτες και μια άφιξη κρουαζιερόπλοιου.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου κ.Ιωάννης Μπράς, μιλώντας στο Flashnews.gr, τόνισε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της κρουαζιέρας και ανάδειξής της σε έναν βασικό παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης.

"Το 2013 περιμένουμε αύξηση άνω του 50%, δηλαδή να φτάσουμε στους 320.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων" ανέφερε ο κ.Μπράς.

Επίσης ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης δήλωσε:

“Ο Δήμος Χανίων και η Επιτροπή Τουρισμού, που συμμετέχουν όλοι οι φορείς, στήριξαν και στηρίζουν τον τουρισμό κρουαζιέρας στον Τόπο μας. Οι συμμετοχές του Δήμου Χανίων και του Λιμενικού Ταμείου σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις κρουαζιέρας, αποδεικνύουν ότι στηρίζουν τη νέα μορφή τουρισμού, και επίσης αναδεικνύουν τα λιμάνια του τόπου μας, ως ασφαλή για να δεχθούν κρουαζιερόπλοια κάθε είδους”.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων κ. Κώστας Μπροκαλάκης, σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr, γνωστοποίησε πως για φέτος η κίνηση κρουαζιερόπλοιων στα Χανιά, αναμενεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ίσως μικρή άνοδο.

"Ήδη έχουν κλειστεί 43 αφίξεις στο λιμάνι της Σούδας και 5 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο ενετικό λιμάνι Χανίων" είπε ο κ.Μπροκαλάκης, επισημαίνοντας πως γίνεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.Όπως είναι γνωστό η ΕΛΙΜΕ είναι το ανώτατο επαγγελματικό όργανο της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων (ESPO), στον ΣΕΤΕ και την MedCruise, ενώ εκπροσωπεί τα ελληνικά λιμάνια σε όλα τα διεθνή fora της λιμενικής βιομηχανίας. Τα στοιχεία του 2012 για 40 λιμάνια, με πλήρη τεκμηρίωση, θα αποτελέσουν τη βάση αναφοράς της Τεχνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας της ΕΛΙΜΕ για όλα τα επόμενα χρόνια.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης:

“Η κρουαζιέρα το 2013 θα κινηθεί αυξητικά. Το κύριο θέμα της κρουαζιέρας στην χώρα μας είναι οι ειδικές λιμενικές υποδομές και η υποστήριξη νέων προορισμών. Η συνένωση μικρών λιμανιών που έχουν τη μορφή ΝΠΔΔ σε Ανώνυμες Εταιρίες και η συγκέντρωση των μετοχών τους σε 4 holdings εταιρίες στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του λιμενικού συστήματος που προωθεί το ΥNA και η ΕΛΙΜΕ θα δώσει μεγάλες δυνατότητες στην ενίσχυση των υποδομών.

Υπό τον βασικό πάντα όρο ότι κύριοι των μετοχών θα είναι το δημόσιο, η αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και οι χρήστες ιδιώτες της ναυτιλιακής και τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ έργα και υπηρεσίες να μπορούν να γίνουν και με παραχωρήσεις ιδιαίτερα μάλιστα σε νέες υποδομές. Ο Πειραιάς σε επιβάτες transit παραμένει μαζί με Civitavecchia (Ρώμη) και Βαρκελώνη στην πρώτη τριάδα μεταξύ των λιμένων της Μεσογείου”.