Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για την υπόθεση του ψεύτη υπουργού Καϊζάκ, διαβεβαιώνει ο Γάλλος πρόεδρος, και ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα για τις συμμετοχής σε off shore του ταμία της προεκλογικής του εκστρατείας Ζαν-Ζακ Οζιέρ: Δηλώσεις σε αυτή τη γραμμή επαναλαμβάνονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες από τον «πολιορκημένο Ολάντ», όπως τον χαρακτηρίζει η γαλλική Liberation, αλλά και από τον πρωθυπουργό Ερό -με την προεδρία να χρειάζεται να διαψεύσει ακόμη και σενάρια για ανασχηματισμό.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για την υπόθεση του ψεύτη υπουργού Καϊζάκ, διαβεβαιώνει ο Γάλλος πρόεδρος, και ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα για τις συμμετοχής σε off shore του ταμία της προεκλογικής του εκστρατείας Ζαν-Ζακ Οζιέρ: Δηλώσεις σε αυτή τη γραμμή επαναλαμβάνονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες από τον «πολιορκημένο Ολάντ», όπως τον χαρακτηρίζει η γαλλική Liberation στο πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή, αλλά και από τον πρωθυπουργό Ερό.

Ο αποπεμφθείς υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία ορκιζόταν για την εντιμότητά του -μέχρι που ο ίδιος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι έλεγε ψέματα και όντως διατηρούσε λογαριασμό στην Ελβετία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, προστέθηκε επιπλέον πίεση με την αναφορά ότι ο ταμίας της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ, Ζαν-Ζακ Οζιέρ είχε έμμεσα συμμετοχές σε δύο off shore στα Νησιά Κέιμαν.

«Η κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη, ένα πρόσωπο έσφαλε» επανέλαβε για τον Καϊζάκ ο Ολάντ από το Μαρόκο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Το βράδυ της Πέμπτης, χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και για την υπόθεση Οζιέρ: «Δεν γνώριζα τίποτα για τις δραστηριότητές του, και εάν είναι παράνομες απαιτώ να γίνουν τα δέοντα» συμπλήρωσε.

Η εικόνα ενός προέδρου που αναγκάζεται τις τελευταίες ημέρες να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις συμπληρώνεται από ανάλογα κατηγορηματική απεμπόλιση ευθυνών από τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό και τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Κατηγορήθηκα με έναν εντελώς άδικο τρόπο» επανέλαβε στο ραδιόφωνο ο Μοσκοβισί σε σχέση με την υπόθεση Καϊζάκ, υπογραμμίζοντας πως μόλις ξεκίνησε η δικαστική έρευνα σε βάρος του ο υπουργός είχε ήδη απομακρυνθεί. Ήταν μία από τις τουλάχιστον πέντε φορές, σημειώνει το Reuters, στις οποίες ο Μοσκοβισί εμφανίστηκε να απορρίπτει τις κατηγορίες για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση.

Το κλίμα έχει προκαλέσει μέχρι και σενάρια για ανασχηματισμό στο Παρίσι, είτε με απομάκρυνση του Ερό είτε με αντικατάσταση του Μοσκοβισί. Η γαλλική προεδρία χρειάστηκε να διαψεύσει ότι εξετάζεται κάτι τέτοιο.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook