Με απάντηση του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνει στον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ότι το Σχέδιο για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα που μπορεί να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας να συμβάλλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, τίθεται σε εφαρμογή.
Στην απάντηση του το Υπουργείο αναφέρει ότι με την ψήφιση του Ν. 4019/2011 για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» θεσμοθετήθηκε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν. Σ.Επ.), παρέχοντας νέες ευκαιρίες για την κοινωνική διεύρυνση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με τη δημιουργία «κοινωνικά προσανατολισμένης επιχειρηματικότητας», αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις δυνατότητες απασχόλησης για άτομα που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική μορφή του Μητρώου, ενώ ακολούθως καταρτίστηκε ένα Στρατηγικό Σχέδιο με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση του Οικοσυστήματος της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των Κοιν.Σ.Επ. και την επέκταση του στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.
«Το Στρατηγικό Σχέδιο έχει τρεις άξονες δράσης: Ο πρώτος αφορά την υποστήριξη του τομέα κοινωνικής οικονομίας και τη δημιουργία Κεντρικού και Περιφερειακών Μηχανισμών υποστήριξης, καθώς και με θεσμικές παρεμβάσεις, ο δεύτερος άξονας στην οικονομική υποστήριξη με επιχορηγήσεις για την έναρξη της δραστηριότητας των Κοιν.Σ.Επ. και ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τα Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των Κοιν.Σ.Επ. και την επέκταση τους, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, όπως αυτό προβλέπεται από το ν.4019/2011.
Για την παρακολούθηση και προσαρμογή στις τρέχουσες απαιτήσεις της παραπάνω στρατηγικής, συστήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Ε. και την Task Force GR, η Τεχνική Επιτροπή Καθοδήγησης για την Κοινωνική Οικονομία, καθώς και οι δύο Υποεπιτροπές αυτής, η μία υπεύθυνη για τις επιχορηγήσεις και η δεύτερη για τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τις Κοιν.Σ.Επ.», αναφέρει στην απάντηση του το Υπουργείο.
Παράλληλα ο Υπουργός επισημαίνει η Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία έχει εκπονήσει και υλοποιεί, το Επικοινωνιακό Σχέδιο του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί μια ανάσα για την κοινωνία και ειδικά σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού , σε ανέργους και νέους που βρίσκουν κλειστές πόρτες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και σε κάθε δημιουργικό άνθρωπο που θέλει να δράσει συλλογικά χωρίς τον αυτοσκοπό του κέρδους, ο κ. Κεγκέρογλου είχε ως Υφυπουργός και Βουλευτής, την ευθύνη για την επεξεργασία και την προώθηση του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook