Γερμανοί δημοσιογράφοι προσφέρθηκαν σήμερα να παραχωρήσουν σε Τούρκους συναδέλφους τους τις θέσεις τους στο δικαστήριο του Μονάχου όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση των «φόνων του ντονέρ», των νεοναζιστών που κατηγορούνται ότι σκότωσαν μία αστυνομικίνα και εννέα μετανάστες μέσα σε μια δεκαετία.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν εξασφάλισαν διαπιστεύσεις για τη δίκη της Μπεάτε Τσέπε και των 4 συγκατηγορούμενών της αφού οι άδειες εισόδου στο δικαστήριο χορηγήθηκαν με σειρά προτεραιότητας σε όσους δημοσιογράφους είχαν κάνει πρώτοι αιτήσεις. Εκτός από την Γερμανίδα αστυνομικίνα, τα θύματα της νεοναζιστικής ομάδας ήταν οκτώ Τούρκοι και ένας Έλληνας μετανάστης.

Παρά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, οι δικαστές εμμένουν στην απόφασή τους να δοθούν οι θέσεις για τα μέσα ενημέρωσης στους 50 δημοσιογράφους —οι περισσότεροι είναι Γερμανοί— που πρόλαβαν να κάνουν πρώτοι αίτηση.

Η ένωση κοινοβουλευτικών συντακτών της Βαυαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ραδιοφωνικός σταθμός Arabella και οι εφημερίδες Augsburger Allgemeine, Main-Post και Nordbayerischer Kurier, συμφώνησαν να παραχωρήσουν τις τρεις από τις τέσσερις θέσεις τους σε Τούρκους δημοσιογράφους. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό θα δουλέψει μόνο εάν οι δημοσιογράφοι από τα υπόλοιπα μέσα, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο την 17η Απριλίου ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να μπουν μέσα, επιτρέψουν στους τρεις Τούρκους συναδέλφους τους να προσπεράσουν την ουρά και να περάσουν πρώτοι.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να παρέμβει στην υπόθεση, επικαλούμενη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μια τουρκική εφημερίδα όμως, η Σαμπάχ, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας διαμαρτυρόμενη για τον αποκλεισμό της από την κάλυψη της δίκης.

protothema.gr από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook