Περίπου 172,5 εκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν στα ταμεία του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ σε διάστημα επτά μηνών από την εφαρμογή της ευνοϊκής ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τα ρυθμιζόμενα ποσά φθάνουν το 1.059.955.881 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρδος Σπυρόπουλος, από τον Αύγουστο που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, υποβλήθηκαν συνολικά 64.905 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν διεκπεραιωθεί οι 39.206 ενώ οι απώλειες από τους 4.899 που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους, φθάνουν στα περίπου 207 εκατομμύρια.

Ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ακόμη ότι οι εισπράξεις από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, αναμένεται τους επόμενους 36 μήνες να φθάσουν γύρω στο 1,9 δισ. ευρώ.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο κ. Σπυρόπουλος εστίασε στην προσπάθεια για «περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής», ενώ καυτηρίασε «το φαινόμενο μεθοδευμένης και σχεδιασμένης κλοπής εισφορών», όπως το χαρακτήρισε, που αποκαλύφθηκε στα Ιωάννινα με τα πλαστά ένσημα.

«Η διαφυγή φόρων είναι δεκάδες εκατομμύρια, η κατάχρηση υπολογίζεται πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Με τη ψεύτικη ασφάλιση κάποιοι επιτήδειοι πουλούσαν με πραγματικά ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος, τα ίχνη των δραστών είχαν εντοπιστεί από τον Αύγουστο, είχαν τεκμηριωθεί οι καταγγελίες το Σεπτέμβριο, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα γραφεία τους.

Ανέφερε επίσης ότι υπεβλήθησαν 311 μηνυτήριες αναφορές ενώ εντοπίστηκαν 1450 ψευδείς τριμηνιαίες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις, που εμφανίζουν χιλιάδες ασφαλισμένους, στην πλειοψηφία τους μετανάστες.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook