Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν υποκλέψει κι ελέγξει εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα, ελάχιστα όμως εξ αυτών αποδείχθηκαν ύποπτα.

Η κύρια υπηρεσία αντικατασκοπίας στη Γερμανία υποκλέπτει και ελέγχει εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα κάθε χρόνο, αλλά απ’ αυτά εντόπισε μόλις 290 ύποπτα μέσα στο 2011, το πιο πρόσφατο έτος από όσα καταγράφηκαν δεδομένα, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η υπηρεσία αντικατασκοπίας BND χρησιμοποιεί λογισμικό που φιλτράρει ηλεκτρονικά μηνύματα και ορισμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλιεύοντας ευαίσθητες λέξεις κλειδιά που αναφέρονται συχνά σε υποθέσεις τρομοκρατίας, λαθρεμπορίου όπλων, και εμπορίας ανθρώπων.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο πως το 2010 υπεκλάπησαν 38 εκατ. επικοινωνίες, αλλά επισήμανε πως την επόμενη χρονιά υπήρξε μεγάλη μείωση της πρακτικής αυτής. Η μείωση αυτή προήλθε «από τη βελτίωση της διαδικασίας αυτόματης επιλογής», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι όροι που ερευνώνται αποτελούν ένα κριτήριο επιλογής για τον εντοπισμό ορισμένων τύπων απειλών. Μόνον μία περιορισμένη μερίδα διεθνών τηλεπικοινωνιακών μηνυμάτων υπόκεινται σε έρευνα από την BND», υποστήριξε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

Η επίσημη έκθεση που δημοσίευσε η κοινοβουλευτική επιτροπή για τις μυστικές υπηρεσίες αναφέρει πως το 2011 υπεκλάπησαν 2,9 εκατ. μηνύματα, αλλά μόλις 290 εξ αυτών περιείχαν «υλικό σημαντικό για την αντικατασκοπία».

Η ΒΝD είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των μηνυμάτων που εκπέμπονται προς και από τη Γερμανία στα πλαίσια της αποστολής της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Τη μερίδα του λέοντος των ερευνών της κατέχουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα.

kathimerini.gr από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook