Οι καφέ κηλίδες και οι πανάδες στο λαιμό σου μαρτυρούν την ηλικία σου αλλά και την ελλειπή φροντίδα στο δέρμα σου. Πριν το καλοκαίρι ακόμη έχεις καιρό για να σβήσεις κάθε είδους αντιαισθητικά σημάδια που επιβαρύνουν την εικόνα σου.

Πού οφείλεται:Η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο προκαλεί υπερπαραγωγή μελανίνης, η οποία συσσωρεύεται σε συγκεκριμένα σημεία δημιουργώντας πανάδες. Επίσης, δημιουργεί στο δέρμα ανομοιογενείς περιοχές με κατεστραμμένο ιστό. Αυτές οι βλάβες είναι πιο ευδιάκριτες στο κάτω μέρος του λαιμού και το στήθος. Το πηγούνι λειτουργεί σαν ομπρέλα, προστατεύοντας αρκετά το δέρμα ακριβώς κάτω από αυτό. Όμως, ο υπόλοιπος λαιμός και το στήθος είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Μάλιστα, η υπερμελάγχρωση μπορεί να επιδεινωθεί από την επαφή με μάλλινα υφάσματα, τα αρώματα και άλλες ερεθιστικές ουσίες. Η επαναλαμβανόμενη τριβή μιας περιοχής δημιουργεί έντονη φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερμελάγχρωση ακόμη και μετά την επούλωση.

Τα συστατικά της επιτυχίας: Η υδροκινόνη –λευκαντική ουσία εγκεκριμένη από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων– αναστέλλει την παραγωγή ενζύμου τυροσινάση, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο για την παραγωγή μελανίνης. Επειδή ο λαιμός είναι ευαίσθητος, οι δερματολόγοι προτείνουν σκευάσματα με υδροκινόνη σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις από αυτές που χρειάζονται για το πρόσωπο (6-10%). Για το λαιμό είναι ασφαλέστερα τα ποσοστά 2-4%: Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας και μόνιμης διαταραχής των μελανοκυττάρων.
Στις περιπτώσεις που η υδροκινόνη είναι πολύ επιθετική, οι δερματολόγοι συστήνουν νιασιναμίδη ή κοχικό οξύ. Η νιασιναμίδη εμποδίζει τη μελανίνη να φτάσει την επιδερμίδα, ενώ το κοχικό οξύ λειτουργεί όπως η υδροκινόνη, μπλοκάροντας την τυροσινάση.

Καλλυντική φροντίδα στο σπίτι: Στα καταστήματα καλλυντικών αλλά και στα φαρμακεία αναζήτησε λευκαντικές φροντίδες με κοχικό οξύ ή εκχυλίσματα από μανιτάρια ή εκχυλίσματα από γλυκόριζα που βοηθούν στην απάλυνση των καφέ κηλίδων.

Χρειάζεται όμως να έχεις υπομονή καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν έπειτα από μήνες. Επίσης μία καλλυντική περιποίηση με ρετινόλη επειδή έχει βαθειά διείσδυση στην επιδερμίδα προσδίδει λάμψη και φωτεινότητα. Επειδή όμως ανάλογα προϊόντα είναι αρκετά δραστικά μπορεί να σου δημιουργήσουν μικροερεθισμούς.

Γι αυτό καλό είναι να τα εφαρμόζεις μέρα παρά μέρα το βράδυ αλλά την επομένη τουλάχιστον δεν θα παραλείπεις την αντηλιακή σου. Σημαντικό είναι να επιλέγεις καλλυντικές φροντίδες που περιέχουν ενυδατικά στοιχεία επειδή η επιδερμίδα του λαιμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και λεπτή γεγονός που τη καθιστά ευάλωτη στις επιθέσεις του περιβάλλοντος.

Για καλύτερο αποτέλεσμα: Για να έχεις ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, φρόντισε να κάνεις τακτικά απολέπιση. Έτσι, τα επιδερμικά κύτταρα ανανεώνονται ταχύτερα. Όταν τα νέα υγιή κύτταρα έρθουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και οι υπερμελαγχρώσεις διορθώνονται γρηγορότερα. Χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό προσώπου ή ένα kit απολέπισης για χρήση στο σπίτι με γλυκολικό οξύ. Μην το εφαρμόσεις πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Ίσως σου προκαλέσει ερεθισμούς οι οποίοι θα κάνουν την πανάδα να φαίνεται πιο έντονη.

Στον δερματολόγο: Photolaser, ένας συνδυασμός krypton laser και τεχνολογίας έντονου παλμικού φωτός IPL εξαφανίζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα πανάδες, κηλίδες, μελαγχρωματικές και ευρυαγγείες. Η μέθοδος είναι ανώδυνη και βασίζεται στη διέγερση του κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της επιδερμίδας.

faysbook.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook