Είναι γεγονός ότι τα έθνη που κάνουν μια συνειδητή, συντονισμένη και ανανεωτική προσπάθεια για την ανάπτυξη ηγετικών φυσιογνωμιών είναι οι επιτυχημένες κυρίαρχες δυνάμεις του παρόντος και μέλλοντος.

Έτσι, λοιπόν και η χώρα μας οφείλει να αλλάξει ρότα και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ώστε να προωθεί έντεχνα το ρόλο του ηγέτη και του πρωταγωνιστή στα παιδιά μας, δημιουργώντας έτσι προσωπικότητες με θάρρος και πρωτοτυπία.

Οι ηγέτες έχουν ένα πηγαίο ισχυρό σύστημα πεποιθήσεων για να υπομένουν και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις του άκρως ανταγωνιστικού ,κοινωνικού ,επιχειρηματικού και πολιτικού στίβου.

Ο στρατηγός Πάτον είχε πει εύγλωττα ότι «το θάρρος είναι ο φόβος που διαρκεί άλλο ένα λεπτό» ,θέλοντας να τονίσει περίτρανα ότι οι πρωταγωνιστές είναι ατρόμητοι απέναντι στη ζωή και με αυτοπεποίθηση θέτουν ένα παράδειγμα τόλμης και αυταπάρνησης προς το κοινωνικό σύνολο.

Οι φωτισμένοι ηγέτες είναι οι μεγάλοι στοχαστές με έμπνευση, διαθέτοντας αστείρευτη απλότητα με ακατάπαυστη δίψα για γνώση, προκαλώντας την παράδοση, πρόθυμοι να δημιουργήσουν και να ωθήσουν τους άλλους στο δρόμο της ευημερίας της καινοτομίας και της υγιούς ανάπτυξης.

Ένας εμπνευσμένος ηγέτης ψάχνει για την ευκαιρία μέσα στην αλλαγή, με βασικό στόχο να κατανοήσει την ουσία της ,χωρίς να δεσμεύεται από παλιές αναχρονιστικές ιδέες, προκαταλήψεις και ξεπερασμένα πρότυπα της κοινωνίας μας.

Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ είχε αναφέρει εύστοχα ότι «Η ηθική συντηρεί τη ζωή μας στο ύψιστο σημείο ανάπτυξης».Έτσι και ο ικανός ηγέτης έχει σαφώς προσδιορισμένες ηθικές αξίες, τις οποίες όμως κρατά σταθερά υψηλά, ειδικά στις δύσκολες περιστάσεις, διατηρώντας αυξημένες προσδοκίες, μέγιστη απόδοση εργασίας, ευσυνειδησία και σεβασμό, στα δικαιώματα των συνανθρώπων του.

Ο ηγέτης της εποχής μας έχει την αίσθηση της ήρεμης δύναμης ,καθότι οφείλει να είναι ρεαλιστής ,επίμονος ,αισιόδοξος ,συνειδητοποιημένος στην προσπάθεια του παρόντος για τα μελλοντικά επιτεύγματα ,πάντα πρόθυμος να θυσιάσει τις πρόσκαιρες εντυπώσεις στο βωμό των μελλοντικών κερδών.

Λένε ότι «αν πάρεις τον εαυτό σου στα πολύ σοβαρά, κανένας άλλος δε θα το κάνει».Η αίσθηση του χιούμορ σ’ ένα ηγέτη σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί μια λύση κλειδί ,ένα συγκινησιακό διάλειμμα που θα δώσει καίριες λύσεις, ισορροπία και σαφή κατεύθυνση σ’ ένα κυοφορούμενο πρόβλημα.

Επιπλέον , η ανάληψη κινδύνων αποτελεί ένα ουσιαστικό και νευραλγικό κομμάτι της ηγεσίας, που απαιτεί πρωτοβουλίες, ρίσκο και αποφασιστικότητα αλλά και ειλικρίνεια και υπερηφάνεια στην αποτυχία ,το λάθος και στην ήττα, αφού και αυτά είναι στο παιχνίδι της ζωής.

Οι πραγματικοί ηγέτες έχουν θετική πνευματική προδιάθεση, διακρίνοντας την ελπίδα, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι απογοητεύονται, γνωρίζοντας σοφά ότι ένα άτομο με πίστη αξίζει όσο εκατό που εκφράζουν ένα απλό ενδιαφέρον.

Το να κάνουν περισσότερα από αυτά για τα οποία πληρώνονται είναι αξίωμα στη ζωή τους, κατανοώντας πλήρως τη φοβερή δύναμη της αλήθειας και της εντιμότητας για μια αξιοπρεπή και ενάρετη ζωή.

Όμως ,η λήψη μιας σημαντικής απόφασης είναι πολλές φορές δυσκολότερη από τη διατήρηση μιας πορείας μετά τη λήψη της και γι’ αυτή την αιτία ο σοφός ηγέτης παίρνει υπεύθυνες αποφάσεις ,έστω και προσωρινά δυσάρεστες για το παρόν, ωφέλιμες όμως για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Από την άλλη πλευρά ,η δύναμη της εξουσίας για τον άξιο ηγέτη δεν είναι στόχος ,ούτε αυτοσκοπός ,αλλά ο καταλύτης για το κοινό όφελος.

Η ζωή ,άλλωστε ,για τους ηγέτες ,μοιάζει με τις εποχές του χρόνου, ξέροντας ότι η άνοιξη γειτνιάζει εύρυθμα με το χειμώνα ,έτσι ώστε και η αφοσίωση τους να παραμένει ακλόνητη και πιστή, τόσο στις καλές ,όσο και κακές στιγμές της πορείας τους.

Τελικά, μόνο με την πολύπλευρη διαπαιδαγώγηση ικανών ανθρώπων μπορεί εύστοχα ένας λαός να αλλάξει τη μοίρα του προς το καλύτερο.

Δυστυχώς στη πολύπαθη Ελλάδα μας, τα περισσότερα μέτρα και αποφάσεις που πάρθηκαν από τους ανεπαρκείς και ¨θηλυπρεπείς¨ πολιτικούς μας, αποδείχτηκαν στην πράξη άοσμες και ανούσιες ρητορείες πολιτικών βουτυρόπαιδων ,χωρίς όραμα ,έμπνευση και πυξίδα, με ότι αυτό συνεπάγεται στη ζωή μας.

Νεκτάριος Ανδρεαδάκης
Χρηματοοικονομικός σύμβουλος
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook