Τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενη λειψυδρία κρούει και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, μετά και τον ΟΑΔΥΚ, όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr (δείτε εδώ).

Δίνοντας στην δημοσιότητα τα στοιχεία απο τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Ινστιτούτου για τον Μάρτιο, είναι εμφανής η μεγάλη μείωση στις βροχοπτώσεις η οποία φτάνει και στο 88% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012, ενώ η μείωση στις βροχοπτώσεις στην διάρκεια του φετινού Χειμώνα φτάνει στο 50% συγκριτικά με τον προηγούμενο.

Έτσι το Ινστιτούτο προειδοποιεί πως \”το 2013 θα είναι ένα ξηρό έτος και πρέπει να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός για την διαχείριση του νερού για να μην υπάρξουν προβλήματα, ιδιαίτερα τους κρίσιμους μήνες\”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χαμηλότερη βροχόπτωση για το μήνα Μάρτιο έπεσε στο Φραγκοκάστελλο (7 mm) ενώ η υψηλότερη στον Κακόπετρο (44 mm).

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το σύνολο της φετινής βροχόπτωσης για το μήνα Μάρτιο, σε όλες τις περιοχές του Νομού Χανίων , ήταν χαμηλότερο από το περυσινό, με μείωση που κυμάνθηκε από 8% στη Χρυσοσκαλίτισα έως 88% στο Φραγκοκάστελλο.

Στο σύνολο της περιόδου Σεπτέμβριος 2012 – Μάρτιος 2013 σε όλες τις περιοχές του νομού η βροχόπτωση ήταν μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο και κυμάνθηκε από 13% στο Αγροκήπιο έως 50% στο Βαρύπετρο.

\"\"

Το Ινστιτούτο για την καλλίτερη διαχείριση του νερού άρδευσης από τις αρχές Μαίου θα εκδίδει δελτίο με τις ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών του νομού κάθε εβδομάδα που θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του και θα αποστέλλεται στους ΤΟΕΒ, τους Δήμους και τα ΜΜΕ.

Στα παραπάνω, εαν συνυπολογισθεί πως ο νομός Χανίων \”δέχεται\” και τις περισσότερες βροχοπτώσεις απο τους άλλους νομούς της Κρήτης, προκύπτει πως η κατάσταση είναι χειρότερη στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι συνολικές βροχοπτώσεις των σταθμών από το Σεπτέμβριο 2012 έως και τον Ιανουάριο 2013 εμφανίζουν μεγάλη μείωση στην κεντρική και νότια Κρήτη, ενώ νεώτερα στοιχεία θα εκδοθούν τον Μάιο, αλλά η ανομβρία του Φεβρουαρίου και Μαρτίου δείχνει πως αυτά θα είναι κατά πολύ χειρότερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook