Χωρίς συμφωνία έληξε το Σάββατο ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της «Ομάδας των 5+1», αναφορικά με τη ρύθμιση του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Το άδοξο τέλος των επαφών επιβεβαιώθηκε από την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, η οποία δήλωσε στο BBC πως οι θέσεις της Ε.Ε. και του περσικού κράτους παραμένουν «πολύ μακριά».

Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι δύο πλευρές έχουν προγραμματίσει μία νέα συνάντηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Οι διαβουλεύσεις έληξαν έπειτα από δύο ημέρες επαφών στο Αλμάτι του Καζακστάν. Την Παρασκευή, στον απόηχο της πρώτης ημέρας διαπραγματεύσεων, η Τεχεράνη διεμήνυσε ότι παρουσίασε «συγκεκριμένα σχέδια» για την επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, ένας Δυτικός διπλωμάτης που ενημέρωσε δημοσιογράφους αντέτεινε ότι η «Ομάδα των 5+1» ήταν «κάπως προβληματισμένη από τον χαρακτηρισμό [που χρησιμοποίησαν] οι Ιρανοί για αυτά που παρουσίασαν».

Η «Ομάδα των 5+1» αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, την Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, δηλαδή από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συν το Βερολίνο.

Η Δύση υποπτεύεται πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί μία συγκαλυμμένη προσπάθεια παραγωγής πυρηνικών όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ και να προκαλέσουν έναν εξοπλιστικό αγώνα στην ασταθή Μέση Ανατολή.

Στον αντίποδα, το περσικό κράτος τονίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, αποσκοπώντας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διενέργεια αντικαρκινικών ιατρικών ερευνών.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook