Στα άκρα έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, όπως προκύπτει από τους διαλόγους του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να συζητήσετε μαζί του» φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.

Το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν παραπέμπονται πλέον στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, το πρωί της Κυριακής.

Τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, αφορούν στο ειδικό τέλος στα ακίνητα, στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην κινητικότητα στο Δημόσιο (όπου η τρόικα δεν ικανοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Για το θέμα των αλλαγών στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, και την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, η τρόικα εξετάζει με προσοχή εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που υποβάλει η κυβέρνηση.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να είναι σίγουροι ότι έχουν υπολογιστεί σωστά οι εκτιμώμενες απώλειες από το νέο φόρο και η κάλυψη τους από τα προτεινόμενα μέτρα.

«Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το «αγκάθι» παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διατείνεται πως το μέτρο είναι κοστολογημένο και το χρηματοδοτικό κενό περίπου 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μείωση, θα καλυφθεί από την ένταξη στον νέο φόρο, ακινήτων που νοικιάζει το Δημόσιο, αλλά και όσων είναι εκτός σχεδίου πόλης.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, κάτι που πέραν των άλλων δημιουργεί μέγα ζήτημα στο γάμο της Εθνικής με την Eurobank.

Η διοίκηση της Επ.Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε λεπτομερώς για τη συνολική νομική και τεχνική διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κυρίως για χρονοδιαγράμματα των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Επίσης τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έκαναν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Σχετικά με την συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, για την οποία τώρα η τρόικα -που σημειωτέον αρχικά είχε χαιρετίσει την απόφαση- διατυπώνει ενστάσεις, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η τρόικα θεσμικά «δεν μπορεί να θέσει βέτο στη σχετική διαδικασία», όπως άλλωστε καθιστά σαφές και η προσεκτική ανακοίνωση της Κομισιόν για το θέμα.

Ωστόσο, προσέθεσε με νόημα, «είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα […] θέλουν να πειστούν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν και άλλα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση».

Η τρόικα που πλέον εκφράζει φόβους για το μέγεθος του τραπεζικού οργανισμού που θα δημιουργηθεί θέλει να πειστεί για τις συνέργιες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, επισήμανε ο ίδιος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook