Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε το διάταγμα για την καταβολή περίπου 40 δισεκ. ευρώ μέσα στους 12 επόμενους μήνες για να πληρωθούν χρέη του κράτους προς ιδιωτικές εταιρείες, επιμένοντας παράλληλα -μετά την «κόντρα» με την Κομισιόν- ότι τα μέτρα δεν θα το έλλειμμα, το οποίο θα μείνει κάτω από το όριο του 3% επί του ΑΕΠ.

Το διάταγμα, το οποίο έχει στόχο να προσφέρει ρευστότητα στις εταιρείες και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης, ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί την περασμένη Τετάρτη, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας αμφιβολιών σχετικά με τη χρηματοδότηση του μέτρου.

«Η Ιταλία ενέκρινε σήμερα ένα επείγον διάταγμα για να πληρώσει τα χρέη του δημόσιου τομέα», δήλωσε το Σάββατο στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι πρώτες αποπληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Στα τέλη του 2011, τα χρέη προς ιδιωτικές επιχειρήσεις που είχαν συσσωρεύσει οι διάφορες διοικήσεις της χώρας είχαν υπολογιστεί σε περίπου 90 δισεκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση του κράτους να πληρώσει τους προμηθευτές του, «η Ιταλία βρίσκεται στην ίδια και ελαφρώς χειρότερη κατάσταση με την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα και σε σαφώς χειρότερη κατάσταση από τη Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Φινλανδία» παραδέχθηκε ο Μόντι.

«Αυτό σημαίνει ένα κόστος για τον κόσμο των επιχειρήσεων και για ολόκληρη τη χώρα. Είναι αληθινά μια απαράδεκτη κατάσταση που έγινε ανεκτή για αρκετό καιρό», πρόσθεσε.

Μετά την αντιπαράθεση με τον Όλι Ρεν, ο Μόντι τόνισε πως η Ρώμη είναι προσηλωμένη στην τήρηση του ορίου για το έλλειμμα. «Η οικονομική πολιτική δεν αλλάζει πορεία, και δεν συμμεριζόμαστε την άποψη πως για να τονωθεί η οικονομία χρειάζεται να δημιουργηθεί επιπλέον κρατικό χρέος».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook