Καθοριστικό είναι το σημερινό τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός με την τρόικα στις 11 το πρωί.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε χθες το βράδυ μαραθώνια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Προηγήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο υπουργείο, στην οποία μετείχαν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Νωρίτερα το ραντεβού του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου, πήρε αναβολή για να γίνει καλύτερη προετοιμασία των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι παραμένουν ανοιχτά όλα τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Στο τραπέζι» βρίσκονται:

• οι απολύσεις στο Δημόσιο που η πλευρά των δανειστών ζητεί να είναι 25.000 έως το τέλος του 2014

• η άμεση απόλυση 1.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και αντικατάστασή τους με ισάριθμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

• το δημοσιονομικό κενό του 2013 (ύψους 2,3 δισ. ευρώ), το οποίο το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να εξαλείψει

• ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα που θα επιβληθεί και φέτος μέσω της ΔΕΗ

• οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο κάλυψης του κενού των 200 εκ. ευρώ που δημιουργείται από τη μείωση κατά 15% στο χαράτσι της ΔΕΗ

Κυβέρνηση και τρόικα μοιάζουν να έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως προς την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013).

Η ελληνική πλευρά επιζητεί να λυθεί η εκκρεμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, για να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν «πακέτο» (οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα) και να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί (πιθανόν στο Eurogroup στις 13 Μαΐου).

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου, οπότε και λήγει ομόλογο του Δημοσίου.

Γ. Στουρνάρας: «Μην μας πιέζετε άλλο»

Ενδεικτική του κλίματος, το οποίο δημιουργήθηκε τις τέσσερις ημέρες που βρίσκονται οι Πολ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα, είναι η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε στην πρώτη κιόλας συνάντηση:

«Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα… Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου (σ.σ. του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με σπουδές στην Οξφόρδη) να συζητάτε μαζί του».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook