Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την παροχή έκπτωσηςστα τιμολόγια των μεγάλων καταναλωτών της μέσης τάσης, σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress . Εκπρόσωποι της βιομηχανίας είχαν συναντήσεις με τα στελέχη της ΓΔ εμπορίας της εταιρείας χωρίς ακόμη να έχει δοθεί από την πλευρά της ΔΕΗ γραπτώς η πρόταση και χωρίς ακόμη να υπάρχει όπως διευκρινίζουν κύκλοι της βιομηχανίας συμφωνία. Αντίθετα όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι η ΜΤ αναμένει τις γραπές προτάσεις της ΔΕΗ.

Πάντως στη συνάντηση παρουσιάστηκαν στοιχεία από την πλευρά της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες αγοράς (χαμηλή ζήτηση, κανόνας του 30%, μεγάλος αριθμός λιγνιτικών εκτός αγοράς, cost recovery) είναι αδύνατον για την εταιρεία να παράσχει καλύτερα κοστολόγια στην παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση της ΔΕΗ ήταν για μείωση της τάξης του 11%, ποσοστό που απορρίπτεται από τη βιομηχανία

«Έχουμε εξαντλήσει τα περιθώριά μας, το βράδυ αντί να λειτουργούμε τα λιγνιτικά, αγοράζουμε ρεύμα από το pool» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά προς τη βιομηχανία, σε μια έμμεση παραδοχή των λανθασμένων εισηγήσεων που είχαν γίνει πρόσφατα (περί μη ζημιάς της ΔΕΗ σε περίπτωση που οι βιομηχανικοί πελάτες έπαυαν να προμηθεύονται ρεύμα από την εταιρεία).

Η έκπτωση που προτάθηκε προφορικά από τη ΔΕΗ θα αφορά σε 62 βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΗ με σταθερό προφίλ κατανάλωσης άνω των 13 GWh ετησίως.

Ακόμη ένα ποσό έκπτωσης αναμένεται να προκύψει από την εφαρμογή της διακοψιμότητας από τον ΑΔΜΗΕ. Η συνολική έκπτωση που υπολογίζεται ότι θα δοθεί από το διαχειριστή προς την υψηλή και τη μέση τάση, υπό τον όρο ότι θα σβήνουν μονάδες όταν οι συνθήκες της αγοράς το απαιτούν, θα φτάσει τα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος θα πάει στην υψηλή.

Και σε αυτό το σημείο πάντως κύκλοι της βιομηχανίας εκφράζουν επιφυλάξεις καθώς θεωρούν ότι η πρόταση δεν είναι συγκεκριμένη και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Πλέον οι βιομηχανίες μέσης τάσης, εστιάζουν σε δύο μέτωπα: στην υποστήριξη του αιτήματος για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (εξίσωσή του για τους μεγάλους καταναλωτές της μέσης με την υψηλή τάση) και μείωση των τελών προς τρίτους (επίσης εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ και των ΥΚΩ, με τις χρεώσεις που πληρώνει η υψηλή τάση).

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook