Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Προχωρεί η έκδοση Βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στο οποιο θα περιλαμβάνονται κείμενα από ειδικούς επιστήμονες αλλά και 300 επώνυμες συνταγές φαγητών παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας.

Τα κείμενα αναφέρονται στην ιστορική εξελιξη, την υγιεινή αξία και πολιτιστική αξία, τις ομοιότητες και διαφορές με την Μεσογειακή διατροφή, στα αποτελέσματα έρευνας για τις προτιμήσεις των ξένων στα τοπικά διατροφικά πρότυπα και το ελαιόλαδο κ.α.

Οι συνταγές αφορούν τα φαγητά και εδέσματα που παρουσίασαν οικοκυρές της υπαίθρου σε διαγωνισμούς παραδοσιακής Κρητικής που οργανωθήκαν από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τις Νομαρχίες και Δημους Μέλη του κατά καιρούς σε διαφορές περιοχές της Κρήτης όπως;

-Χανιώτικες και Κισαμίτικες Γεύσεις στο Γεράνι -Δ. Πλατανιά

-Σελινιώτικες Γεύσεις στην Κάντανο – Δ. Σελινου

-Ρεθεμνιώτικες και Αμαριώτικες Γεύσεις στο Πάνακρον – Δ. Αμαρίου

-Μεσσαρείτικες και Ψηλορείτικες Γεύσεις στην Γέργερη -Δ. Γόρτυνας.

-Στειακές και Γεραπετρίικες Γεύσεις στο Μόχλο – Δ. Σητείας.

Οι συνταγές αυτές παρουσιάζονται με τα επώνυμα των οικοκυρών, τις φωτογραφίες , τα υλικά και την εκτέλεση ομαδοποιημένες κατά Διαγωνισμό.

Μετά την εκτύπωση του βιβλίου προβλέπεται η οργάνωση εκδηλώσεων προωθησης και προβολής της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής που θα γίνουν στις ίδιες περιοχές που οργανωθήκαν οι διαγωνισμοί και θα περιλαμβάνουν παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, τελετή βραβεύσεως των οικοκυρών που μετείχαν στους διαγωνισμούς με απονομή βραβείων και αντίτυπων του βιβλίου.

Παράλληλα θα οργανωθεί επιστημονική Ημερίδα με θέμα Ημερίδα μεθοδολογία προβολής ελαιολάδου και διατροφικών προτύπων

Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν και παράγοντες φορέων της Κύπρου δεδομένου ότι αποτελούν μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση της εμπορίας ελαιολαδου» το οποιο υλοποιείται απο τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. ([email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook