Η περίπτωση της Κύπρου έδειξε ότι μια τράπεζα μπορεί να πάψει να λειτουργεί σε περίπτωση που αντιμετωπίζει δυσκολίες, τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε πως η δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Κύπρος να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση αλλά τόνισε πως αυτά τα χρήματα θα βρεθούν μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι μέσω ενισχύσεων από την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της “Buba” υπογράμμισε πως το σχέδιο για την Κύπρο δεν αποτελεί πρότυπο για μελλοντικές εξελίξεις συνιστά μοντέλο λόγω του μεγάλου μεγέθους του χρηματοπιστωτικού τομέα της αλλά δήλωσε πως οι υπεύθυνοι για την κακή κατάσταση μιας τράπεζας πρέπει να συνεισφέρουν στη διάσωσή της. “Δεν γίνεται να στηρίζονται οι τράπεζες διαρκώς με χρήματα των φορολογούμενων. Οι τράπεζες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν πρέπει να κλείνουν για να μην θέτουν σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν

protothema.gr