Ένας βομβαρδισμός που πραγματοποίησε χθες το ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αφγανιστάν, στοίχισε τη ζωή σε δέκα παιδιά, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ έδωσε μια διαφορετική εκδοχή. Διευκρίνισε πως "μέχρι δέκα γυναίκες και παιδιά τραυματίσθηκαν, αλλά δεν σκοτώθηκαν" κατά την επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πολύ ασταθή επαρχία Κουνάρ.

Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε ενώ διεξαγόταν σφοδρή μάχη ανάμεσα σε αφγανικά και αμερικανικά στρατεύματα, από τη μια πλευρά, και αντάρτες Ταλιμπάν από την άλλη, δήλωσαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο δύο διαφορετικές πηγές.

"Πριν από το βομβαρδισμό, ένας Αμερικανός είχε σκοτωθεί και τέσσερα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν τραυματισθεί σε μια επίθεση εξεγερμένων", σχολίασε ο Ουασιφουλάχ Ουασίφι, ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης της Κουνάρ.

Ο θάνατος ενός αμερικανού πολίτη στο ανατολικό Αφγανιστάν ανακοινώθηκε χθες Σάββατο από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο εκπρόσωπος της ISAF επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για το ίδιο επεισόδιο.

"Μας πυροβολούσαν από πολλά σπίτια στη ζώνη. Ένας Αμερικανός σκοτώθηκε και πολλοί άνδρες μας τραυματίσθηκαν. Η δύναμη του συνασπισμού απάντησε με ένα βομβαρδισμό", εξήγησε μια πηγή των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που ήταν παρούσα στη διάρκεια της επιχείρησης.

"Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο σπίτι. Οι Ταλιμπάν τα χρησιμοποίησαν σαν ασπίδες", συνέχισε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Ζαχίρ, τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Σιγκάλ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι μάχες, δέκα πτώματα παιδιών μεταφέρθηκαν από τους χωρικούς στο Ασάντ Αμπάντ, πρωτεύουσα της Κουνάρ, ενώ έξι γυναίκες εισήχθησαν στο επαρχιακό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Σάγεντ Ραχμάν, υπεύθυνο της ασφάλειας στο Σιγκάλ, μια γυναίκα σκοτώθηκε επίσης κατά το βομβαρδισμό.

Ο Αμπντουλκαχάρ Μπάλχι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, εξέφρασε στο Twitter τη λύπη του για το θάνατο "των 22 αθώων αμάχων οι οποίοι έγιναν μάρτυρες εξαιτίας ενός βομβαρδισμού από τους αμερικανούς τρομοκράτες και το ΝΑΤΟ" και από τους οποίους "15 ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας"

 

real.gr