Η έννοια της υγείας όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Από τον παραπάνω ορισμό καταλαβαίνουμε, ότι η έννοια της υγείας δεν αποδίδεται μόνο ιατρικά, αλλά μπορεί να συσχετιστεί  και  με άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, οι συνθήκες ζωής,  η εργασιακή κατάσταση κ.α.  Το πώς ορίζεται βέβαια η υγεία και η ασθένεια ως κοινωνική αναπαράσταση, ποικίλει ανάλογα με τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε εποχής και κοινωνίας. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η επιστημονική τεκμηρίωση σχετικά με το ότι η λειτουργία του συστήματος υγείας,  των υπηρεσιών υγείας αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος μιας χώρας, επηρεάζει άμεσα και συγκεκριμένα το επίπεδο υγείας του πληθυσμού της.

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Ακόμη, κάθε χρόνο τονίζεται από διάφορους φορείς η αναγκαιότητα της πρόληψης και η σημασία της για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, είναι η αρτηριακή υπέρταση και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία. Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%. Η υπέρταση μπορεί και πρέπει να προληφθεί. Ο κίνδυνος εκδήλωσης της υπέρτασης μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής (σωστή διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα, μειωμένη πρόσληψη αλατιού, αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, διατήρηση υγιεινού σωματικού βάρους, αποφυγή καπνίσματος).

Ο Δήμος Φαιστού δεν θα μπορούσε να  μην συμμετέχει στον εορτασμό αυτής της παγκόσμιας ημέρας. Γνωρίζοντας την σημασία και την αναγκαιότητα της πρόληψης, η Δημοτική Αρχή έχει οργανώσει πολλαπλές δράσεις για ζητήματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται η επίσκεψη της μονάδας κινητής Μαστογραφίας το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και πιο πρόσφατα η κινητή μονάδα προληπτικής οδοντιατρικής για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής. Επίσης,  συνεχίζονται  καινοτόμα  προγράμματα  Υγείας,  όπως  η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου καθώς διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις με θεματολογία, που στόχο έχει, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού. Επί παραδείγματι, η ενημερωτική διάλεξη που αφορούσε  τη πρόληψη καρκίνου και τη θεραπεία λοιμώξεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, που οργανωθήκαν από το Δήμο Φαιστού σε συνεργασία με τους  όλους  τους εμπλεκόμενους φορείς της Υγείας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η υγεία μας, αποτελεί το μοναδικό αγαθό το οποίοι όλοι οι άνθρωποι, ανά τον κόσμο, οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το προστατεύσουμε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook