Το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κυρίως της στάσης του Κρεμλίνου έναντι των γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία επισκιάζει την παρουσία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στα εγκαίνια της Βιομηχανικής Έκθεσης του Ανόβερου, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής έξω από το κτίριο της έκθεσης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ρωσικές αρχές στα παραρτήματα των Ιδρυμάτων των Χριστιανοδημοκρατών «Κόνραντ Αντενάουερ» και των Σοσιαλδημοκρατών «Φρίντριχ Έμπερτ», προχωρώντας μάλιστα σε προσωρινή κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και αρχείων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν -η χώρα του οποίου είναι η τιμώμενη για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία στην έκθεση του Ανόβερου- υπεραμύνθηκε των επιλογών της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι τα ξένα ιδρύματα θα πρέπει να δηλώνουν ότι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και, ως εκ τούτου, ασκούν πολιτική, ενώ υποστήριξε ότι ανάλογη νομοθεσία ισχύει και στις ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ επισήμανε ότι το ζήτημα θα τεθεί κατά την συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ από το Κρεμλίνο διεμηνύθη ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που θα θέσει η γερμανική πλευρά.

Στο οικονομικό επίπεδο πάντως οι γερμανορωσικές σχέσεις θεωρούνται εξαιρετικές. Στην φετινή έκθεση, περισσότερες από 100 ρωσικές εταιρείες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους καταλαμβάνοντας 4.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου. Μεταξύ των εκθετών είναι η Gazprom και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι.

Στην Βιομηχανική Έκθεση του Ανόβερου, ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ για την βιομηχανική παραγωγή και την καινοτομία παγκοσμίως, συμμετέχουν φέτος 6.504 εκθέτες από 62 χώρες. Ανάμεσά τους και εννέα Έλληνες εκθέτες (Advent Technologies, Agakos Metals, Bralco, Dasyc, Elemko, Hellenic Cables, Valiadis Hellenic Motors, Veta και Vioral).

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook