Τα παλιά γιοφύρια που κατασκευάστηκαν σε άλλους καιρούς με πολλές δυσκολίες αλλά και με ακόμη μεγαλύτερη μαστοριά, αποτελούν μνημεία όχι μόνο ιστορικά αλλά και τεχνικά, ενώ το σίγουρο είναι πως είναι απείρως ομορφότερα απο τις σημερινές σύγχρονες γέφυρες.

Σε αυτό το πλαίσιο την ανάγκη διάσωσης και κυρίως της ανάδειξης της παλαιάς γέφυρας Ροδάκινου επισημαίνει αναγνώστης του Flashnews.gr, ειδικά τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της νέας γέφυρας.

Όπως γράφει ο κ.Μάρκος Γαλανάκης \”με την ολοκλήρωση των εργασιών για τη κατασκευής της νέας γέφυρας Ροδάκινου, θα ήθελα να θίξω ένα θέμα που αφορά την τύχη της παλιάς γέφυρας ένα πραγματικό έργο τέχνης για την εποχή της.

Παρατήρησα λοιπόν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβαση της για τα οχήματα αλλά και για τους πεζούς από τη μια πλευρά και συγκεκριμένα από τη πλευρά του Κάτω Ροδάκινου.

Η γέφυρα αυτή ένα πραγματικό έργο τέχνης για την εποχή της, που δένει άριστα με το περιβάλλον της περιοχής θα πρέπει προστατευτεί και να μην αφεθεί στη τύχη της να αξιοποιηθεί κατάλληλα, να πεζοδρομηθεί να φωταγωγηθεί και να γίνει τόπος περιπάτου για ντόπιους και ξένους.

Παρόμοιες γέφυρες δεν υπάρχουν πολλές στη Κρήτη και αυτές που υπάρχουν θα πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχτούν σαν επισκέψιμοι χώροι και όχι να αποκόπτονται από τη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων

Θα πρέπει λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς όπως η Περιφερική Ενότητα Ρεθύμνης ο Δήμος Αγίου Βασιλείου το Τοπικό Συμβούλιο Ροδάκινου ο Πολιτιστικός σύλλογος Ροδάκινου να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε η παλιά γέφυρα να έχει πρόσβαση και από τις δύο πλευρές, << τώρα που βρίσκονται ακόμα εκεί τα μηχανήματα του κατασκευαστή εργολάβου γιατί μετά την απομάκρυνση τους φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά>> !!!!!!

Και όλοι οι παραπάνω ας μην ξεχνούν πως σε άλλες περιοχές της χώρας (όπως π.χ. στην Ήπειρο, τα παλιά γιοφύρια αποτελούν μνημεία που αναδυκνείουν τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, τα οποία αξιοποιούνται δεόντως και για την τουριστική προβολή.

Ναπ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook