Ο υπότυπος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους στην Κίνα, δεν είναι λόγος πανικού, καθησύχασε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στο μεταξύ πάντως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 21, συμπεριλαμβανομένων έξι θανάτων.

«Μέχρι στιγμής βλέπουμε μόνο σποραδικά κρούσματα μιας σπάνιας ασθένειας, και δεν αποκλείεται η κατάσταση να παραμείνει έτσι. Δεν είναι επομένως ώρα για υπερβολικές αντιδράσεις και πανικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα Μάικλ Ο\’Λίρι, ο οποίος έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο.

Ο Ο\’Λίρι προειδοποίησε ωστόσο ότι οι γνώσεις των επιστημόνων παραμένουν ελλιπείς και η πορεία που θα ακολουθήσει η επιδημία στην Κίνα παραμένει άγνωστη.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε πληροφορίες από άλλους ιούς. Ο Η7Ν9 είναι νέος ιός για τον άνθρωπο και η συμπεριφορά του δεν μπορεί να προβλεφθεί με βάση τη συμπεριφορά άλλων ιών της γρίπης» είπε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο νέος ιός, εξάλλου, δεν δείχνει να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο: οι κινεζικές αρχές ανέφεραν ότι παρακολουθούν 621 άτομα που είχαν επαφή με τους ασθενείς, και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα.

Ακόμα, ο ΠΟΥ επαίνεσε τις κινεζικές αρχές για την κινητοποίησή τη και τη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων πουλερικών, στα οποία μπορεί να μεταδοθεί η νέα γρίπη χωρίς να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Στο μεταξύ, πάντως, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών πέφτουν στην Ευρώπη και το Χονγκ Κονγκ λόγω των φόβων ότι ο Η7Ν9 θα προκαλέσει επιδημία παρόμοια με την επιδημία SARS το 2002, η οποία περιόρισε δραστικά τις αεροπορικές μετακινήσεις. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε προσπαθήσει να αποκρύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook