Η προβολή της ταινίας «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση» και η συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου, στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανιών τη Τετάρτη , 3 Απριλίου στο Τ.Ε.Ε, άνοιξε το διάλογο για τις κοινωνικές – συνεταιριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο μεταξύ όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση αλλά και με τους φορείς και πολίτες με τους οποίους συναντήθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος στα Χανιά και στην Κίσσαμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος "η ταινία «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση»(Σκηνοθεσία: Σοφία Παπαχρήστου) έγινε με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ. Η Σοφία Παπαχρήστου και ο Κωστής Παπαναστασάτος ταξίδεψαν 30 ημέρες σε 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για να πάρουν συνεντεύξεις και να παρουσιάσουν, με τη βοήθεια των ίδιων των πρωταγωνιστών, παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και προώθησης των κοινωνικών/ συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον κλάδο της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του αγροτουρισμού, της επαναχρησιμοποίησης κ.ά. το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας, ένα μοντέλο που μπορεί να συμβάλει στη διέξοδο από την κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Ο κλάδος της κοινωνικής-συνεταιριστικής οικονομίας απασχολεί 11.000.000 εργαζόμενους/ες στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας.

Στη χώρα μας, έχει μόλις ανοίξει η συζήτηση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, για το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις."