Την τελευταία της πνοή άφησε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών η βαρώνη Θάτσερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Θάτσερ «πέθανε ήσυχα στον ύπνο της από εγκεφαλικό».

Ποιά ήταν η \”Σιδηρά Κυρία\”

H Mάργκαρετ Θάτσερ γεννήθηκε τον Οκτώβιο του 1925 και ήταν κόρη ενός παντοπώλη, όπως άλλωστε και η ίδια συνήθιζε να λέει.

Μπήκε από νωρίς στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά το 1959.

Το 1975 κατάφερε να εκλεγεί στην ηγεσία των Τόρις και να γίνει αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, οικονομικά και κοινωνικά, στη χώρα.

Κέρδισε τις εκλογές του 1979 και έγινε η πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θέση που διατήρησε μέχρι το Νοέμβριο του 1990, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Έγινε γνωστή ως «Σιδηρά Κυρία», κυρίως για την επιμονή με την οποία εφάρμοσε τις φιλελεύθερες οικονομικές της πολιτικές στη Βρετανία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που αυτές προκαλούσαν.

Η οικονομική της πολιτική, γνωστή ως «θατσερισμός» είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις στην οικονομία, περιστολή δαπανών, επιδομάτων και στροφή από την βιομηχανία στις υπηρεσίες.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές συγκρούσεις στα χρόνια της πρωθυπουργίας της ήταν με τους ανθρακωρύχους -στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η απεργία κράτησε πάνω από ένα χρόνο και νικήτρια ήταν η ίδια.

Βρέθηκε στο στόχαστο και του IRA, γλίτωσε μια απόπειρα δολοφονίας το 1984, όταν ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός ανατίναξε το ξενοδοχείο στο οποίο γινόταν το συνέδριο των Συντηρητικών.

Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, είχε διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας να αποπλεύσουν για τον Νότιο Ατλαντικό, προκειμένου να διώξουν τους Αργεντινούς από τα Νησιά Φώκλαντ.

Η νίκη εκείνη σε έναν πόλεμο λίγων μόλις εβδομάδων, τής χάρισε έναν ακόμα εκλογικό θρίαμβο το 1983, για να ακολουθήσει και τρίτη νίκη το 1987.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, διατήρησε -σε καιρό Ψυχρού Πολέμου, μία εξαιρετικά στενή σχέση με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν.

Στην ιστορία έμειναν επίσης οι συγκρούσεις με τις τότε ηγεσίες της ΕΟΚ, πολεμούσε την ευρύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, ενώ έμεινε στην ιστορία η φράση της «θέλω πίσω τα λεφτά μου», αναφερόμενη στις περίφημες επιστροφές από την βρετανική συνεισφορά στα κοινοτικά κονδύλια.

Η δημοτικότητά της άρχισε να φθίνει στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ διογκώνονταν οι αντιδράσεις για τις κοινωνικές της πολιτικές.

Ο «κεφαλικός φόρος» που επιβλήθηκε εκείνα τα χρόνια ξεχείλισε το ποτήρι. Ακόμα και στελέχη εντός του κόμματος άρχισαν να την αμφισβητούν ανοικτά. Παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 1990.

Οι Συντηρητικοί κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές και να μείνουν στην εξουσία -υπό τον Τζον Μέιτζορ- μέχρι το 1997.

Τότε ξεκίνησε η διάρκειας 13 ετών κυριαρχία των «Νέων Εργατικών» υπό τον Μπλερ, η οποία όμως στηρίχθηκε σε πολλές από τις ιδέες της Θάτσερ.

Αποσύρθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το 1992, έλαβε τον τίτλο της βαρώνης και έμεινε στα έδρανα της Βουλής των Λόρδων.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

H Μάργκαρετ Θάτσερ να φεύγει δακρυσμένη από την πρωθυπουργική κατοικία, η Θάτσερ με τον φίλο της Ρόναλντ Ρίγκαν, με την οικογένεια της: Η συγκλονιστική ζωή της ξετυλίγεται μέσα από τις φωτογραφίες της όπως της παρουσιάζει το BBC.

\"\"

Με τον Ρόναλντ Ρίγκαν

\"\"

Κατά τη βραβευσή της από το House of Commons
\"\"

Με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

\"\"

iefimerida.gr/in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook