Η ύφεση το 2013 πιθανώς να ξεπεράσει το 4,6%, σίγουρα πάντως θα είναι ηπιότερη από αυτή του 2012, προειδοποιει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το α\’ τρίμηνο του 2013.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού και ανησυχίας για την Ελλάδα, χωρίς ακόμη να έχουν διαφανεί οι επιπτώσεις τους.

Στα προβλήματα που απειλούν με επαναφορά σε καθεστώς αβεβαιότητας αναφέρει την επιμονή της έντονης ύφεσης, την εκρηκτικη ανεργία, την αδυναμία είσπραξης εσόδων.

Αναγνωρίζει πάντως και θετικά σημάδια δίνοντας ελπίδα ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μάλιστα και θετικό σοκ όσον αφορά τους ρυθμούς του ΑΕΠ λόγω των καλών προοπτικών του τουρισμού, αλλά και προοπτικών για πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα στα επόμενα τρίμηνα.

Διαβάστε όλη την μελέτη

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι «δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα. Για εμάς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν ξέρω σε άλλες χώρες τι θα γίνει».

«Τα πράγματα (Ελλάδα – Κύπρος) δεν είναι συγκρίσιμα. Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δεν βλέπω να οδηγούμαστε σε τέτοιες λύσεις. Είναι υποθετικό σενάριο σε αυτήν τη φάση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο τοη ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσή, το πρόγραμμα στην Ελλάδα μπορεί να βγει αρκεί να ακολουθηθεί αυστηρά και να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις και οι δεσμεύσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο. Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι το κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα δεν είναι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη τις ημέρες αυτές, αλλά αυτό που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook