Αμηχανία στον κυβερνητικό συνασπισμό και εκνευρισμό στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα προκαλεί το μπλόκο της τρόικας στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, το οποίο άνοιξε κι έναν νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο κινούνται σε χαμηλούς τόνους, με βασικό στόχο να αποτρέψουν ένα κλίμα αναταραχής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά η εξέλιξη προκαλεί τριγμούς και φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται -όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη- να υποκύπτει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Την εικόνα αυτή έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε εκ νέου εκλογές και κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση ότι «σπεύδει να υλοποιήσει την αλλαγή που αποφάσισαν οι αγάδες…».

Προαναγγέλλοντας, δε, κλιμάκωση της σύγκρουσης πρόσθεσε: «Το σχέδιό τους είναι το Μνημόνιο. Εχουν καταντήσει οι καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης. Ο,τι τους πουν, το αποδέχονται».

Το Μαξίμου κινείται πλέον με στόχο να κλείσουν έως το Eurogroup της Παρασκευής οι περισσότερες εκκρεμότητες με την τρόικα, ώστε να ανάψει και πράσινο φως για τα 8,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν εντός του Μαΐου.

Αιχμές για τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο και τις διοικήσεις των τραπεζών στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank αφήνει, εξάλλου, και το ΠΑΣΟΚ. «Εδώ και καιρό είχαμε επισημάνει τα προβλήματα, ζητώντας ουσιαστικούς χειρισμούς», τόνιζαν επιτελικά στελέχη της Ιπποκράτους, ενώ εξέφραζαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα στην Εθνική Τράπεζα, η οποία πρέπει να παραμείνει -όπως έλεγαν- υπό δημόσιο έλεγχο.

Το θέμα προεξοφλείται ότι θα κυριαρχήσει και στη σημερινή συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας στα γραφεία του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στην κεντρική γραμμή του τρικομματικού συνασπισμού ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν επιπρόσθετα μέτρα, ενώ θα θέσει ανοιχτά και το θέμα της ενεργοποίησης της ρήτρας ύφεσης.

Ακόμη θα επισημάνει ότι πρέπει να γίνουν αποτελεσματικές κινήσεις για την ανάσχεση της ανεργίας και να βρεθεί λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook