Σύμφωνα με πληροφορίες στη ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2013 με τη διατήρηση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και διατάξεις που θα προβλέπουν την κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ και του ΦΑΠ το 2014 και την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων με τα αφορολόγητα και τις κλίμακες. Τις επόμενες μέρες η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων θα ξεκινήσει τις συζητήσεις προκειμένου να καταλήξει στην τελική πρόταση για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου το 2014.

Πάντως για το τρέχον έτος, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να ισχύει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών μειωμένο κατά 15%. Η μείωση θα είναι οριζόντια ωστόσο ακόμα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» η τρόικα δεδομένου ότι εξετάζει ακόμα τα στοιχεία για την κάλυψη των 200 εκατ. ευρώ που θα προκαλέσει η μείωση του ΕΕΤΗΔΕ. Εκτός όμως από το έκτακτο τέλος η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να φορολογήσει εντός του τρέχοντος έτους τα αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται ειδική κλίμακα για τα αγροτεμάχια με στόχο την είσπραξη από 400 έως 600 εκατ. ευρώ. Από τη φορολογία των αγροτεμαχίων θα εξαιρεθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σχετικά με το ΕΕΤΗΔΕ το σενάριο που εξετάζει η τρόικα προβλέπει:

1.Την οριζόντια μείωση κατά 15% των συντελεστών (που εφαρμόζονται στις τιμές ζώνης) για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Το ειδικό τέλος προκύπτει από το πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί τον συντελεστή που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης των ακινήτων επί τον συντελεστή προσαύξησης.

Για παράδειγμα σήμερα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου 10ετών και 100 τ.μ. σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι 1.000 το τ.μ., πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ που ανέρχεται στο ποσό των 460 ευρώ. Στην περίπτωση που ο συντελεστής μειωθεί κατα 15% ο φόρος μειώνεται στα 391 ευρώ.

2.Η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαιρέτως της αξίας των ακινήτων τους.

3.Τη διόρθωση των συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν χαμηλότερους συντελεστές για τον υπολογισμό του ειδικού τέλος με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική απώλεια εσόδων. Επίσης ορισμένοι δήμοι δεν επιβάλουν σήμερα καθόλου το ΕΕΤΗΔΕ σε διάφορα ακίνητα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι δήμοι δίνουν στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικά τετραγωνικά μέτρα που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

4.Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Στα ακίνητα αυτά το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή που είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πλέον θα υπολογίζεται βάση του μέσου όρου των τιμών που ισχύουν στον Δήμο που ανήκουν ή στους όμορους Δήμους.

5.Την εφαρμογή του του ΕΕΤΗΔΕ και για ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το φόρο.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook