Στοιχεία για συνάντηση μεταξύ του αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ τρεις ημέρες πριν την εισβολή στην Κύπρο και ενδείξεις ότι πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έρχονται στην επιφάνεια μέσω του Wikileaks.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα «Νέα», το εν λόγω διπλωματικό έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε το 2005 αλλά στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» αφού χαρακτηρίστηκε και πάλι ως απόρρητο.

Σύμφωνα με τα Νέα, που είχαν πρόσβαση στη νέα εφαρμογή αναζήτησης διπλωματικών εγγράφων μέσω του Wikileaks, το έγγραφο απεστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουλίου 1974 και ήταν χαρακτηρισμένο ως απόρρητο. Ο τίτλος του αναφερόταν στη συνάντηση του πρεσβευτή Μάκομπερ με τον τούρκο πρωθυπουργό Ετζεβίτ καθώς και στο πραξικόπημα στην Κύπρο, δύο ημέρες πριν.

Στις 30 Ιουνίου 2005, το εν λόγω τηλεγράφημα αποχαρακτηρίστηκε. Ωστόσο το κείμενό του σήμερα «δεν είναι διαθέσιμο», όπως αναφέρεται στα στοιχεία που συνοδεύουν το επίμαχο διπλωματικό έγγραφο.

Από τη νέα εφαρμογή του Wikileaks, που δίνει τη δυνατότητα να αναζητηθούν τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, μπορεί κανείς να δει ότι δίπλα από τον τίτλο «Συνάντηση πρεσβευτή – πρωθυπουργού», στους όρους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατηγοριοποίηση του τηλεγραφήματος υπ’ αριθμόν 1974ANKARA05629 στις βάσεις δεδομένων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνεται και η λέξη «συμφωνία».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook