Κοντά σε συμφωνία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, τη μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα.

Μιλώντας στο in.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερε πως σήμερα το απόγευμα (4 μμ) στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναμένεται να κλείσει σημαντικό μέρος των εκκρεμοτήτων.

Σήμερα, Τρίτη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν η οριστικοποίηση των σχεδίων για το νέο χαράτσι (Ενιαίο Φόρο Ακινήτων), με οριζόντια μείωση των συντελεστών πιθανότατα κατά 15%, αλλά και η ενιαία ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 48 δόσεις.

Επιδίωξη του Γ.Στουρνάρα είναι να θέσει τις βάσεις μιας οριστικής συμφωνίας με την τρόικα, ώστε στο Eurogroup του Δουβλίνου τη προσεχή Παρασκευή να παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει από το Eurogroup ενδείξεις για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου.

Σημειώνεται πως ειδικά ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αναμένεται να βρίσκεται στην Ελλάδα έως και τις αρχές της επομενης εβδομάδας, οπότε θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επαφές του κ. Στουρνάρα με την τρόικα ενδεχομένως να συνεχισθούν έως και την Δευτέρα.

Ο κ. Τόμσεν αναμένεται την Τρίτη να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να παραστεί στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

in.gr