Μια δημόσια παρατήρηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου να τονωθεί η καταναλωτική ζήτηση στην Ευρώπη ήταν αρκετή για να αρπαχτεί ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα προτιμούσα να μη δίνονται συμβουλές δημόσια για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής» είπε.

Το σχόλιο του Αμερικανού υπουργού έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τζακ Λιου δήλωσε ότι «η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι η ζήτηση των καταναλωτών».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άφησε τις αιχμηρές παρατηρήσεις του Αμερικανού ομολόγου του αναπάντητες και αντέτεινε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν επαρκώς τα προβλήματά τους, ενώ επισήμανε ότι θα προτιμούσε να «μη δίνονται συμβουλές δημόσια για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής».

«Οι πολιτικές που υποστηρίζουν τη ζήτηση εντός των χωρών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα θα είναι επωφελείς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέλαβε τον θώκο αυτό τον Φεβρουάριο και πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη. Ηδη μετέβη στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη χθες και πρόκειται να μεταβεί στο Παρίσι και κατόπιν στη Ρώμη.

Πριν από αυτή τη σαφή ένδειξη διαφωνίας, οι δύο υπουργοί, οι οποίοι συναντήθηκαν επίσημα για πρώτη φορά, είχαν δείξει ότι συμφωνούν σχεδόν σε όλα.

«Ο κ. Σόιμπλε και οι ομάδες του εργάζονται πολύ σκληρά για να αντιδράσουν στις προκλήσεις στην Ευρώπη και για να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανθεκτική», είπε ο Λιου. «Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους, την ανάπτυξη και την (δημοσιονομική) πειθαρχία», πρόσθεσε.

Και χθες, κατά τη διάρκεια συναντήσεών του με διάφορους ηγέτες της ΕΕ, περιλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Λιου κάλεσε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την τόνωση της ανάπτυξης και στάθηκε στη σημασία που έχει το να είναι ισχυρή η ευρωπαϊκή οικονομία για την οικονομική συγκυρία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι καιρός να μπει τέλος στη λιτότητα.

Αλλά ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια αντινομία μεταξύ ανάπτυξης και δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη» για το θέμα, είπε. «Ουδείς στην Ευρώπη βλέπει κάποια αντίφαση ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook