Ολοκληρώθηκε σήμερα η δράση προληπτικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα που διοργάνωσε και ανέπτυξε η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, σε συνεργασία με το ΠΑΓΝΗ-Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο», με την επιστημονική και τεχνολογική υποστήριξη της Καρδιολογικής Κλινικής και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, με αφορμή την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που ως θέμα της φέτος είχε την αρτηριακή υπέρταση και τις επιπτώσεις που μπορεί αυτή να έχει στην υγεία.

Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση σχετικών νοσημάτων.

Η ενέργεια που αφορούσε στην πραγματοποίηση δωρεάν καρδιογραφήματος, λήψη ιστορικού , μέτρηση αρτηριακής πίεσης και κλινική εξέταση στους πολίτες που το επιθυμούν, είχε προγραμματισθεί αρχικά να υλοποιηθεί μόνο τη Δευτέρα 8 Απριλίου.

Λόγω της μεγάλης όμως ανταπόκρισης και ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε και των αυξημένων αναγκών, μετά από συνεννόηση του Διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης Αντώνη Γρηγοράκη με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Φραγκίσκο Παρθενάκη και της Δ/νουσας της Νοσηλευτικής υπηρεσίας κ. Αγγελικής Πρινάρη, δόθηκε παράταση μιας ακόμα ημέρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες. Έτσι ο προληπτικός έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη ημέρα, από τις 9.30 π.μ.- 14.30 και σήμερα Τρίτη 9 Απριλίου, στο ισόγειο της Κεντρικής Υπηρεσίας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Με την επιστημονική επιμέλεια των δύο γιατρών της καρδιολογικής κλινικής, κ. Στέλιου Πετούση και κας Κατερίνας Γιαουζάκη και του ΤΕ νοσηλευτή του ΠΑΓΝΗ κ. Ευριπίδη Ορφανού, συνολικά, τις δύο ημέρες, εξετάσθηκαν 110 άτομα.

Από αυτά, το 40% των περιστατικών όπως διαπιστώθηκε, δεν ακολουθούσαν με συνέπεια τον απαραίτητο καρδιαγγειακό έλεγχο για την κατάσταση τους και δεν παρακολουθούνταν τακτικά. Το 20% δεν είχε καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μια 80χρονη γυναίκα διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο, ένας 58χρονος άντρας προγραμματίσθηκε για περαιτέρω έλεγχο άμεσα, αύριο στο ΠΑΓΝΗ, ενώ τέλος το 50% των περιστατικών παραπέμθει σε δεύτερο χρόνο για περαιτέρω έλεγχο και συμπληρωματικές εξετάσεις.

Η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση του νοσοκομείου, τον Αν. Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Φρ. Παρθενάκη και τη Δ/νουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα. Α. Πρινάρη για τον άριστο συντονισμό των ενεργειών και τη θετική τους ανταπόκριση, καθώς και τους εξαίρετους επιστήμονες υγείας, ιατρούς και νοσηλευτή, κ.κ. Στέλιο Πετούση, Κατερίνα Γιαουζάκη και Ευριπίδη Ορφανό που με ιδιαίτερο ήθος, επιστημονική επάρκεια, εξαιρετική συνεργασία και συνέπεια συνέβαλλαν στην προσπάθεια και υλοποίησαν την ως άνω ενέργεια.

.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook