Νέο μηχανισμό υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών της εφορίας για τα ακίνητα, όπως επιβάλλει το Μνημόνιο, συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η κρίση στην κτηματαγορά έχει οδηγήσει σε πλήρη αναντιστοιχία τις εμπορικές τιμές, με εκείνες που χρησιμοποιεί η εφορία.

Το νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων, θα βασίζεται στη δημιουργία μιας «Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» με τη συλλογή στοιχείων από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις σε όλη την επικράτεια.

Καθώς όμως αργεί ακόμα η δημιουργία μιας αξιόπιστης «Τράπεζας Πληροφοριών» και η καταγραφή σε αυτήν ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έδωσε εντολή να ετοιμαστεί άμεσα, εντός τριμήνου, μία βάση τιμών, που θα στηρίζεται στο εξής πλαίσιο:

- αναγωγή και μετατροπή των τιμών που είχαν συλλέξει το 2005 οι αρμόδιες Επιτροπές, σε σημερινές. Σημειώνεται ότι το 2005 ήταν τα τελευταία πρωτογενή στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Οικονομικών.

- αναγωγή των τιμών που παρήγαγε το υπουργείο, ομογενοποιώντας συνολικά στην Επικράτεια τις τιμές που παρήγαγαν οι Επιτροπές του έτους 2005.

- αναγωγή των τιμών που έχουν συλλέξει και παράξει με την ισχύουσα διαδικασία οι εν ενεργεία Επιτροπές από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτές δεικτών μεταβολής.

- Σύνθεση των παραπάνω τιμών σε νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης (ΤΖ).

Κατόπιν τούτων, θα ακολουθήσει έλεγχος των τιμών που θα προκύψουν (με αντιπαραβολή με τις εκτιμήσεις του έτους 2012).

Μετά την ολοκλήρωση του έργου της σε τρεις μήνες, η Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στον υπουργό Οικονομικών. Στα μέλη της Επιτροπής δεν οφείλεται για τη συμμετοχή τους σε αυτήν οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση.


protothema.gr