Με μόνο αγκάθι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις ρυθμίσεις των ενυπόθηκων δανείων των νοικοκυριών να έχει απομείνει πλέον ο προσδιορισμός του επιτοκίου της περιόδου χάριτος, τρόικα και υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκουν συμφωνία ώστε να προχωρήσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η τρόικα ζητά, όπως αναφέρουν Τα Νέα, το επιτόκιο να μην είναι σταθερό στο 1,5%, όπως αρχικά πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν ότι αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία τρόικας – κυβέρνησης, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το θέμα καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «κόκκινων δανείων».

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις φαίνεται να συμφωνούν στη χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 4 χρόνια (48 δόσεις), στα κριτήρια για την ένταξη στις ρυθμίσεις με εκτίμηση της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη (κινητής και ακίνητης περιουσίας) καθώς και στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου το οποίο θα αφορά η ρύθμιση.

Μάλιστα, τρόικα και κυβέρνηση καταλήγουν το ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιουσίας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις να είναι μικρότερο των 300.000 ευρώ, ενώ για το ύψος του ανεξόφλητου δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 125.000 ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη, που αρχικά έχει προσδιοριστεί στα 25.000 ευρώ.

Πάντως, ένα ακόμα θέμα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δανειοληπτών που θα ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις καθώς οι δυο πλευρές εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης του εισοδηματικού κριτηρίου, εφόσον η μηνιαία δόση στη διάρκεια των 4 ετών δεν αφορά μόνο την πληρωμή τόκων αλλά και μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook