Την πεποίθησή του ότι ο «κυρίαρχος εκβιασμός» από την πλευρά των Γερμανών «μπορεί να αντιστραφεί» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παραδέχτηκε ωστόσο ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής της χώρας στη δραχμή. «Αλλά πότε δεν υπάρχει κόστος ή τίμημα όταν πάει κάποιος να δώσει μια μάχη;» αναρωτήθηκε.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε «αν έχετε υπολογίσει το ρίσκο, μέσα από αυτόν τον εκβιασμό, από τη δικιά μας μεριά αυτή τη φορά, αν υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε στη δραχμή και ενδεχομένως σε μια καταστροφή που θα ναι μεγαλύτερη της σημερινής;» και απάντησε:

«Υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ναι. Και υπάρχει ο κίνδυνος αυτός διότι στο τέλος της μέρας δύο εκδοχές μπορεί να υπάρξουν. Ή να υποχωρήσει η Γερμανία και αυτό θα είναι μια νίκη όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά για όλους τους λαούς του νότου, ή να προχωρήσει σε επιλογές διάλυσης της ευρωζώνης ή κατακερματισμού της ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες ή σε σενάρια τα οποία εν πάσει περιπτώσει δεν είναι σήμερα και τόσο εύκολα να τα εξηγήσουμε με βάση τη λογική να το πω έτσι. Αλλά πότε δεν υπάρχει κόστος ή τίμημα όταν πάει κάποιος να δώσει μια μάχη;»

«Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή και ότι διακυβεύεται ο πυρήνας λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησία της χώρας. Ή θα έχουμε μια χώρα αποικία χρέους για τις επόμενες γενιές ή τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και το λέω με πλήρη ευθύνη και επίγνωση της δυσκολίας του» πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι οι γερμανοί «έχουν ήδη ετοιμάσει το σενάριο της επαναδιαπραγμάτευσης και της αντιμετώπισης μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Θεωρώ λοιπόν ότι στο σενάριο αυτό έχουν δεδομένες κάποιες υποχωρήσεις που πιθανόν να κάνουν προκειμένου να προβούν σε μια συμφωνία».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι οποίες μας οδηγούν από ήττα σε ήττα και να ξεκινήσει αύριο το πρωί περιοδεία σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου» και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να κυβερνήσουμε με μνημονιακό σχέδιο ή να βάλουμε νερό στο κρασί μας».

«Εμείς θα διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού εξηγώντας του ότι αυτή θα είναι μια εντολή να πάμε σε μια σκληρή σύγκρουση στην Ευρώπη για να σώσουμε την πατρίδα μας» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «μπορεί να θέσουμε και το κρίσιμο δίλημμα στον ελληνικό λαό: Ή στηρίζετε τη νέα δυναμική που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το με μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και αποτέλεσμα για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ισχυροί στις διαπραγματεύσεις, ή οδηγούμαστε σε μία νέα αβεβαιότητα».

Συμπλήρωσε δε ότι «ανεξάρτητα από το αν θα πάρουμε 151, 155 βουλευτές, αυτοδυναμία, εμείς θα διεκδικήσουμε συνεργασίες. Δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας διότι αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία μόνο πολιτική δύναμη».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook