Η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και ο Σύλλογος Κυπρίων Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης & τιμής για την 58η Επέτειο Έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) κατά των Άγγλων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 ώρα 18:00, στην οδό Καραολή & Δημητρίου & ώρα 18:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο  της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Α΄  ΜΕΡΟΣ

ΩΡΑ 18:00 : Οδός Καραολή & Δημητρίου

•Επιμνημόσυνη Δέηση

•Κατάθεση Στεφάνων

•Ενός λεπτού σιγή

Β΄ ΜΕΡΟΣ

ΩΡΑ 18:30 : Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας &

Αποκορώνου (οδός Αντωνίου Γιάνναρη 2)

•Χαιρετισμοί από τους διοργανωτές

•Όρκος της Ε.Ο.Κ.Α.

•Ανάγνωση επιστολών Απαγχονισθέντων

Ποίημα προς την «Ελευθερία» του απαγχονισθέντος μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη»

•Ομιλία του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κ. Παναγιώτη Ήφαιστου,  με θέμα  «Ο Εθνικό-Απελευθερωτικός Αγώνας και το Νόημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας»

•Προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Απελευθερωτικό Αγώνα της  Ε.Ο.Κ.Α.

 Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και στη συνέχεια δούλεψε ως δημόσιος υπάλληλος. Ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν στην Ε.Ο.Κ.Α. και πήρε μέρος στον Aπελευθερωτικό Aγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη. Εκτελέστηκε πρώτος, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και λέγοντας: «εμένα δεν πρέπει να με λυπάστε, αφού εγώ δεν βρίσκω λόγο να με κλαίω, ούτε οι συγγενείς μου πρέπει να με κλαίνε».

Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού. Φοίτησε στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια δούλεψε σε κατάστημα κυνηγετικών ειδών. Νεαρός αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α., πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Στις 22 Νοεμβρίου 1955 κατηγορήθηκε για τον τραυματισμό του πράκτορα της «Intelligence Service», Sydney Taylor και καταδικάσθηκε σε θάνατο.

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα, ενάντια στους Άγγλους δυνάστες, οι οποίοι  καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Στις 10 Μαΐου 1956, απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Η γενναία στάση τους μπροστά στους δημίους τους και η εκτέλεσή τους προκάλεσαν την παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή. Προς τιμήν των δύο ηρώων, πολλοί δρόμοι στην Ελλάδα και την Κύπρο φέρουν το όνομά τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook