Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κέρκυρας, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο, μετά από αίτημα του δημάρχου Κέρκυρας -και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων- Γιάννη Τρεπεκλή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων των Ιονίων νήσων.

Στην εισήγησή του, ο υπουργός ενημέρωσε ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων από ειδικευμένα εργαστήρια.

«Από τον Μάιο θα αρχίσει η διεθνοποίηση των δεδομένων, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρείες, ώστε το πρώτο μισό του 2014 να προσδιοριστούν τα οικόπεδα εξόρυξης» σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για παροχή ενημέρωσης.

«Χρειάζεται παροχή ενημέρωσης ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να είναι ενημερωμένες οι τοπικές κοινωνίες. Θεωρώ ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει λοιπόν να δούμε μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανταποδοτικά οφέλη και οι ασφαλιστικές δικλίδες για τη λειτουργία τους. Επίσης πρέπει να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξη του τουρισμού» είπε ο δήμαρχος. Την πρώτη αυτή σύσκεψη θα ακολουθήσει σειρά ενημερωτικών συσκέψεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τη λήψη αποφάσεων.

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Σπύρος Σπύρου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε: «Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα σοβαρότητα και ρεαλισμό, ώστε να υπάρξουν πλεονεκτήματα, χωρίς υπερβολές, περιορίζοντας τους κινδύνους».

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook