Ομοβροντία επιθέσεων δέχθηκε την τετάρτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, αυξάνοντας την πίεση για παραίτησή του.

Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή, που πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψή τους υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, αποφάσισαν την έναρξη διαδικασίας διερεύνησης κατά πόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραπλάνησε τη Βουλή για τους όρους εντολής για την Alvarez & Marshall.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι πως υπήρξε παραπλάνηση της Βουλής σχετικά με το θέμα των εκροών καταθέσεων πριν από το κούρεμα, δεδομένου ότι ο διοικητής παρέλειψε να δώσει στην επιτροπή όσα ζητήθηκαν για τις τραπεζικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το κούρεμα των καταθέσεων.

«Ενώ ζητήθηκαν στοιχεία για ένα χρόνο, δόθηκαν στην επιτροπή στοιχεία μόνο για το διάστημα 1- 15 Μαρτίου, με το αιτιολογικό ότι το θέμα ήταν πολύπλοκο. Υπάρχει υποψία ότι ήθελαν κάτι να κρύψουν» είπε ο κ. Συλλούρης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι συμμετείχε στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, αποφεύγοντας να προβεί σε ενημέρωση για την ανησυχητική αύξηση του ELA, δηλαδή της έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, τον επέκρινε ότι δεν συμμετείχε στη συντονιστική επιτροπή της κυπριακής πλευράς και της τρόικας, αφήνοντας τους ξένους τεχνοκράτες να καθορίσουν τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η PIMCO και να εκτόξευσε στα ύψη το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, αν και επισήμανε ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανεξάρτητος θεσμός, το κράτος και η Βουλή πρέπει να ενδιαφερθούν να μάθουν κατά πόσον ενεργεί για το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι δύο σοβαρές ενέργειες του διοικητή, που αφορούν στη συνέχιση της λειτουργίας της Λαϊκής Τράπεζας και στους ελλιπείς όρους εντολής προς την εταιρεία Alvarez & Marshall, σχετικά με την τράπεζα, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα.

Η μόνη υποστήριξη προς τον κ. Δημητριάδη προήλθε από το ΑΚΕΛ, που υπέδειξε, δια του βουλευτή του Ανδρέα Φακοντή, ότι ο θεσμός του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανεξάρτητος. «Φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, θέλοντας να αποσείσουν τη μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τους ώμους τους» υποστήριξε ο κ. Φακοντής.

Ο κ. Δημητριάδης διορίστηκε από τον τέως πρόεδρο -και τέως γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ- Δημήτρη Χριστόφια, πριν από έναν χρόνο.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook