Η βρετανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Asda ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βρέθηκαν ίχνη της καρκινογόνου ουσίας φενιλβουλταζόνης (ενός φαρμάκου που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό) σε κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε κονσέρβες με κορνμπίφ. Τα επίπεδα της ουσίας ήταν, πάντως, πολύ χαμηλά.

Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο κρούσμα που καταγράφεται στη χώρα.

Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (FSA) ανακοίνωσε ότι το επίπεδο του φαρμάκου, που απαγορεύεται να εισέλθει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, συνιστά μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι η περιεκτικότητα ήταν τέσσερις μονάδες στο δισεκατομμύριο.

Η Asda, το βρετανικό παράρτημα του αμερικανικού γίγαντα Wal-Mart, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο εντοπίστηκε μέσα σε κονσέρβες του προϊόντος της Smart Price Corned Beef, όπου είχε βρεθεί τον Μάρτιο DNA αλόγου και ότι αποσύρθηκε από τα ράφια.

Η FSA ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν στα σπίτια τους τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα πρέπει να τα καταναλώσουν, αλλά να τα επιστρέψουν για να λάβουν αποζημίωση.

Η φενιλβουλταζόνη μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.

Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου στην Ευρώπη ξέσπασε τον Ιανουάριο όταν από εργαστηριακές εξετάσεις στην Ιρλανδία προέκυψε ότι ορισμένα προϊόντα με βόειο κρέας περιείχαν DNA αλόγου.

Τον Φεβρουάριο, ο γάλλος υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι κρέας από τρία σφαγιασθέντα άλογα, μολυσμένο με φενιλβουλταζόνη, είχε εισέλθει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα στη Γαλλία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Τα άλογα είχαν σφαγιαστεί στη Βρετανία και είχαν εξαχθεί στη Γαλλία.


in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters