Έγγραφο της NASA με τις συνομιλίες του πληρώματος στην αποστολή Apollo 10 το 1969 αποκαλύπτουν ότι οι τρεις αστροναύτες ήρθαν αντιμέτωποι με κόπρανα που αιωρούνταν μέσα στην κάψουλα του σκάφους.

Η αποστολή Apollo 10 ήταν η μεγάλη πρόβα πριν από την πρώτη επανδρωμένη προσσελήνωση το ίδιο έτος. Η κάψουλα με το τριμελές πλήρωμα -Τόμας Στάφορντ, Γιουτζίν Σέρναν και Τζον Γιάνγκ- τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από την επιφάνεια.

«Γρήγορα, δώσε μου μια χαρτοπετσέτα» είπε ο κυβερνήτης Στάνφορντ. «Υπάρχει μια κουράδα που αιωρείται στον αέρα» εξήγησε.

«Δεν το έκανα εγώ» απάντησε ο πιλότος Γιάνγκ. «Δεν είναι δικό μου [...] Τα δικά μου ήταν πιο σφιχτά».

Λίγο αργότερα, ο Γιάνγκ αναφωνεί ανάμεσα σε γέλια: «Κι άλλη κουράδα! Μα τι έχετε πάθει;».

Το πρόβλημα ήταν ότι η τουαλέτα του Apollo 10 δεν ήταν ακριβώς πολυτελής: Οι αστροναύτες έπρεπε να κάνουν την ανάγκη τους σε μια πλαστική «σακούλα κοπράνων» την οποία έπρεπε να σφραγίζουν στη συνέχεια με το χέρι.

Όπως φαίνεται, το σύστημα δεν δούλεψε ικανοποιητικά, παρόλο που το πλήρωμα κατανάλωνε τρόφιμα με «χαμηλά επίπεδα υπολειμμάτων» για να αποφεύγει τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Οι πλήρεις συνομιλίες του πληρώματος είναι διαθέσιμες σε αυτό το έγγραφο της NASA, στο οποίο η ένδειξη «εμπιστευτικό» έχει πλέον διαγραφεί.

Από το 1969 μέχρι σήμερα, βέβαια, η τεχνολογία έχει βελτιωθεί. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η τουαλέτα έχει δύο ξεχωριστά τμήματα για τα στερεά και τα υγρά απόβλητα και επιπλέον προσφέρει λειτουργία αναρρόφησης.

Το 2009 η κύρια τουαλέτα του ISS χάλασε, το πλήρωμα όμως απέφυγε τα χειρότερα καταφεύγοντας στα βοηθητικά WC μέχρι να σταλούν από τη Γη τα απαιτούμενα ανταλλακτικά.

in.gr