Καρπός του λυρισμού, της ευαισθησίας και των μυστικών βιωμάτων του δασκάλου - ποιητή και συγγραφέα Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη, αποτελεί το νέο του βιβλίο, «Τα γράμματα της Παναγίας», που κυκλοφορήθηκε τον Μάρτη του 2013 από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 26/4 στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο.

«Πηγή έμπνευσής του στάθηκαν τα γεγονότα που η Εκκλησία μας εορτάζει και λαμπροφορεί κατά τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και μάλιστα το πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Χριστού μας, ο πόνος και η δοκιμασία Της -σύμφωνα πάντα με το συγγραφέα- καθώς βλέπει τον Υιό της να βαδίζει προς το Πάθος και να θανατώνεται», σημειώνει στον πρόλογό του ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, για να συμπληρώσει: «Έξι γράμματα, έξι πηγές γάργαρες που αναβλύζουν φόβο, δισταγμό, προαίσθημα, μητρότητα, οδύνη και κλαυθμό της Θεοτόκου Μαρίας, της Μάνας».

Έξι γράμματα της Παναγίας στο Γιο της, ένα για κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, λοιπόν. Από τη Μεγάλη Δευτέρα, μια μέρα μετά την Κυριακή των Βαΐων, όταν τον επευφημούσαν τα άγνωμα πλήθη, μέχρι το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου «όταν μια μικρή κλωστίτσα φωτός γινόταν σιγά - σιγά μέσα της μια δέσμη από ηλιαχτίδες».

Για μια μη αναμενόμενη ευλογία κάνει λόγο ο συγγραφέας σχετικά με την έκδοση αυτού του βιβλίου, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν υπέρ του Αννουσακείου Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.Ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης γεννήθηκε στο Νίππος Χανίων από γονείς αγρότες το 1948. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σπούδασε στην Πάντειο Σχολή (σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο) και μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής. Εργάστηκε για3 χρόνια στο Οικοτροφείο Αρρένων Κισάμου, της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, ως παιδαγωγός επί εποχής Ειρηναίου Γαλανάκη και 36 χρόνια ως δάσκαλος. Έχει ασχοληθεί ενεργά, για μια 20ετία περίπου, με το συνδικαλισμό και συνεχίζει ν’ ασχολείται εδώ και 40 χρόνια με τον πολιτισμό και την παράδοση.

Είναι συνεργάτης, απ’ τα μέσα της 10ετίας του 1970, της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα».

Εκτός των άλλων δημοσιευμάτων του (ποιήματα, διηγήματα, επιφυλλίδες, χρονογραφήματα, άρθρα, μελέτες κ.λπ.) έχουν κυκλοφορηθεί σε βιβλία τρεις ποιητικές του συλλογές: «Τα άλογα του χρόνου» (1973), «ΚΑΖΟΒΑΡ» (εκδ. «Φιλιππότη», 1987) και «Όταν γίνεις ποίημα» (εκδ. «Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης - Πυξίδα της Πόλης», 2013).