Την κατηγορηματική διαβεβαίωση προς όλους τους Ελληνες καταθέτες πως τα χρήματά τους είναι απολύτως διασφαλισμένα, κάτι που ευνοείται σημαντικά από το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα «αναδιατάσσεται και γίνεται πιο αποτελεσματικό», διατύπωσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γ. Προβόπουλος, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ξεκαθάρισε πως «η διαδικασία αναδιάταξης προχωρεί. Σε μερικούς μήνες το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από ένα μικρότερο -σε σχέση με το σημείο έναρξης της κρίσης- αριθμό τραπεζών, ισχυρών και καλά κεφαλαιοποιημένων», ενώ για την ασφάλεια των καταθέσεων σημείωσε πως «το ελληνικό πρόγραμμα των 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση έχει στηριχθεί στην αντίληψη ότι ουδείς καταθέτης, μικρός, μεσαίος ή μεγάλος, θα χάσει χρήματα. Εχουμε προχωρήσει σε εξυγίανση επτά τραπεζών και δεν έχει υπάρξει καμία απώλεια καταθέτη. Δεν υπάρχει ο παραμικρός φόβος για κανένα καταθέτη και καμία κατάθεση ανεξαρτήτως ύψους».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του διοικητή της ΤτΕ σχετικά με ενδεχόμενο αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, όταν ο ίδιος έπειτα από σχετική ερώτηση που του έγινε αναρωτήθηκε: «Τι θα πει αφελληνισμός των τραπεζών; Εγώ θέλω καλές τράπεζες, δεν με νοιάζει αν αυτές θα είναι γαλλικές, αμερικάνικες, ή ελληνικές. Κατά το ήμισυ δεν είναι ελληνικές οι τράπεζες. Αν στο διάστημα των τελευταίων τριών τεσσάρων ετών ήταν ξένες, τότε αυτές δεν θα ήταν αποκομμένες από τις ξένες αγορές και δεν θα υπήρχε το πρόβλημα της ρευστότητας».

Η συγχώνευση

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των τελευταίων ημερών σχετικά με τη διαδικασία της συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε πως στην περίπτωση που τελικά οι δύο τράπεζες δεν κατορθώσουν να αντλήσουν από ιδιώτες το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ασπίδα τα 50 δισ. για τις καταθέσεις

«Στη συνέχεια», τόνισε, «το ΤΧΣ, ως ο νέος κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών, θα αποφασίσει στη βάση του δημοσίου συμφέροντος για την πορεία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών», ενώ, αναφερόμενος στις λεγόμενες «μη συστημικές τράπεζες», ο διοικητής της ΤτΕ είπε πως θα πρέπει να βρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος Απριλίου. «Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, τότε μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης» σημείωσε.

Ο κ. Προβόπουλος μίλησε και για την κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και πώς αυτό επηρέασε τη χώρα μας, δηλώνοντας πως από τις 24 Μαΐου 2012 είχε τεθεί από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Παν. Δημητριάδη και τον υποδιοικητή Σπυρ. Σταυρινάκη «το θέμα της θυγατρικοποίησης των δραστηριοτήτων των εν Ελλάδι καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», έκτοτε όμως η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δεν επανήλθε για το θέμα αυτό.

Ασπίδα τα 50 δισ. για τις καταθέσεις

Καταλήγοντας ο κ. Προβόπουλος επαίνεσε τους Ελληνες καταθέτες, οι οποίοι, όπως είπε, έδειξαν «ωριμότητα και ψυχραιμία» επιστρέφοντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που το απέδωσε στο γεγονός ότι οι καταθέσεις στη χώρα μας είναι προστατευμένες.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αυτό πρέπει όλοι να το υποστηρίζουμε γιατί αν φοβηθεί ο καταθέτης με αυτά που ακούει και διαβάζει, τα οποία είναι παντελώς αδικαιολόγητα, αυτό που πετύχαμε ως τώρα θα κινδυνεύαμε να το χάσουμε».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook