Το δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο Parthenon, an Icon of Global Citιzenship, θα διεξαχθεί μεταξύ 16-17 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ και θα προσελκύσει επιστήμονες, ομιλητές και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο.

Τα θέματα του συνεδρίου θα αποτελούνται από τέσσερις βασικές ενότητες: Εκπαίδευση, Ακτιβισμός, Οικονομία και Νομικά/Δικαστικά.

Ο συντονιστής του συνεδρίου, Διονύσιος Τριτάρης, δήλωσε στο «Νέο Κόσμο»: «Στο πρώτο θέμα, την εκπαίδευση, θα εξετάσουμε ποιος είναι ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα. Επίσης θα εξετάσουμε το ρόλο του Μουσείου, ως εκπαιδευτικού εργαλείου.

Στο θέμα του ακτιβισμού θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσε η παγκόσμια εκστρατεία να βελτιωθεί. Δηλαδή, τι εργαλεία και μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της. Επίσης, θα αναδείξουμε επιτυχή παραδείγματα από το χώρο.

Στην ενότητα της oικονομίας θα εξετάσουμε τον Παρθενώνα -και άλλες αρχαιότητες- στο πλαίσιο της εμπορικά προσανατολισμένης κοινωνίας του σήμερα. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη της επιστροφής των γλυπτών για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τέλος, στην τέταρτη ενότητα θα εξεταστεί ο ρόλος της δικαιοσύνης στην εκστρατεία της επανένωσης. Δηλαδή, ποια επιχειρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη διαδικασία, μέσω της νομικής οδού.

Σημαντική πτυχή αυτού του συνεδρίου, θα καταλήξει ο συντονιστής, ότι θα δώσουμε την ευκαιρία στον απλό συμμετέχοντα να εκφράσει τη γνώμη του και να συμμετέχει ενεργά μέσω των τεσσάρων κύκλων συζητήσεων πάνω σ' αυτές τις τέσσερις θεματικές ενότητες».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχει συγκροτηθεί μια ειδική ιστοσελίδα με στόχο την ενημέρωση του κοινού για όλα τα θέματα του συνεδρίου.

«Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ευελπιστούμε στη βοήθεια της παγκόσμιας κοινότητας για την επιτυχία του συνεδρίου. Όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας να βοηθήσει είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο» θα πει ο κ. Τριτάρης.

Στην Αυστραλία με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, μεταξύ άλλων, έχει συνδεθεί το όνομα του Εμμανουήλ Κόμινο ΑΜ, ο οποίος για πρώτη φορά ήλθε σ' επαφή με το ανοσιούργημα του λόρδου Έλγιν το 1976, όταν επισκέφθηκε το Βρετανικό Μουσείο.

Έκτοτε οι αγώνες του πήραν συγκεκριμένη μορφή με την ίδρυση ειδικής επιτροπής -μέσω της ΑΧΕΠΑ - το 1981 και, στη συνέχεια, της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής Αυστραλίας για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Αντίστοιχες επιτροπές υπήρχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μ. Βρετανία.

Τον Ιούνιο του 2012, οι προαναφερόμενες τρεις δραστήριες επιτροπές για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων, ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν το πρώτο κοινό συνέδριο στο οποίο συζητήθηκαν θέματα γύρω από την κοινή τους εκστρατεία.

Στο τέλος του συνεδρίου αυτού, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Αυστραλιανής Επιτροπής Εμμανουήλ Κόμινο, πρότεινε το επόμενο κοινό συνέδριο να γίνει στο Σίδνεϊ το 2013, πρόταση η οποία έγινε δεκτή. Στόχος η εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα να ενταθεί και να μεγιστοποιηθεί.

ethnos.gr