Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, καθώς ο κ. Στουρνάρας έπρεπε να αναχωρήσει για το Δουβλίνο όπου αύριο, Παρασκευή διεξάγεται το άτυπο Eurogroup.

Μετά την αναχώρηση του κ. Στουρνάρα, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σχολιάσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων πως «είμαστε σε καλό δρόμο».

Ερωτηθείς ο ίδιος για τον φόρο στα ακίνητα, και ειδικότερα αν η μείωση θα είναι 10% ή 15%, απάντησε τα θέματα θα κλείσουν μαζί και θα γίνουν ανακοινώσεις για όλα μαζί.

Επίσης, το ίδιο στέλεχος επανέλαβε ότι έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό, θέμα που συζητήθηκε χθες το βράδυ στην δεύτερη εντός της ημέρας συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας που έληξε τα ξημερώματα.

Σε ερώτηση προς άλλο κυβερνητικό στέλεχος ποια θέματα εκκρεμούν, απάντησε πως το θέμα του Δημοσίου δεν έχει κλείσει, αλλά -πρόσθεσε- «υπάρχουν και κάποια ζητήματα που έχουμε θέσει εμείς».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση, το ίδιο στέλεχος απάντησε πως το θέμα έχει τεθεί στην τρόικα.

Σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το ίδιο στέλεχος εξήγησε πως αυτό επετεύχθη επειδή το 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1% αντί του στόχου για 1,5%.

Μετά το τέλος της προηγούμενης σύσκεψης Στουρνάρα - τρόικας, που ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως «ο Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στο Eurogroup με αρκετά θέματα κλεισμένα και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014».

Με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το ελληνικό θέμα δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δουβλίνου, άρα δεν θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την δόση, παρά το γεγονός ότι στις 20 Απριλίου λήγουν και τα «ακούρευτα» ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.


in.gr