Ένα από τα αρχαιότερα μαγειρικά «σκεύη» ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, στην Ιαπωνία. Πρόκειται για κεραμικά δοχεία που χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα ψαριών και έχουν ηλικία τουλάχιστον 15.000 ετών.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι χρησιμοποιούνταν πριν την εμφάνιση της γεωργίας από κυνηγούς – συλλέκτες, πριν ακόμη τελειώσει η τελευταία εποχή των παγετώνων.

Στα θραύσματα των κεραμικών δοχείων, βρέθηκαν υπολείμματα τροφών έπειτα από χημική ανάλυση που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες. Χρησιμοποιούνταν για τη μαγειρική ψαριών, τόσο του γλυκού όσο και του αλμυρού νερού. Κάθε δοχείο εκτιμάται ότι είχε όγκο ενός έως τεσσάρων λίτρων και βρέθηκε να έχει εκτεθεί σε παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία, προφανώς λόγω του μαγειρέματος.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα κεραμικά χρονολογούνται από την Ύστερη Πλειστόκαινο εποχή, όταν οι άνθρωποι πάσχιζαν να τα βγάλουν πέρα σε δύσκολες συνθήκες.

\"\"

Μέχρι πρόσφατα, η δημιουργία κεραμικών δοχείων θεωρείτο ότι συμβαδίζει με την ανάδυση της γεωργίας παγκοσμίως, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, καθώς οι πρώτοι αγρότες άρχισαν να τα χρησιμοποιούν για την αποθήκευση των προϊόντων τους.

Όμως τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι, ήδη πολύ νωρίτερα, οι νομάδες κυνηγοί – συλλέκτες, αντί να κυνηγούν μαμούθ, όπως υπέθεταν έως τώρα οι επιστήμονες, είχαν επίσης μάθει να φτιάχνουν και να χρησιμοποιούν κεραμικά, ακόμα και για το μαγείρεμα.

Έτσι, η εικόνα των προϊστορικών ανθρώπων γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί οι κυνηγοί-συλλέκτες, που γύριζαν από μέρος σε μέρος, έμπαιναν στον κόπο να δημιουργούν βαριά κεραμικά δοχεία, που ασφαλώς θα περιόριζαν την κινητικότητά τους και μάλιστα σε μια περίοδο αντίξοων καιρικών συνθηκών και κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε μόλις στην αρχή του να ανακαλύψουμε τι ακριβώς συνέβαινε στις πρώιμες κοινωνίες», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες έως τώρα εκτιμούν ότι η αγγειοπλαστική ανακαλύφθηκε κάπου στην Ανατολική Ασία πριν από 12.000 έως 20.000 χρόνια, όμως παραμένει ακόμα ασαφές που ακριβώς, πότε και για ποιόν σκοπό. Στην πραγματικότητα, πυκνό πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει μέχρι σήμερα τη δημιουργία και χρήση των πρώτων κεραμικών.

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook