Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα, σε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μη μένουν χωρίς πηγή εισοδήματος άτομα με αναπηρία, το διάστημα που περιμένουν να κριθούν από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), έδωσε ο υφυπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην «Ειδική Συνάντηση Επιστημονικού, Κοινωνικού και Πολιτικού Διαλόγου για την Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για μια μικρή ανακούφιση, που θα αντιμετωπίσει τη μη ολοκληρωμένη προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προβλέπει την εξαμηνιαία παράταση της καταβολής σύνταξης σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας για το διάστημα αναμονής της εξέτασης, αλλά δεν λαμβάνει μέριμνα για το προνοιακό επίδομα.

«Οφείλουμε αυτό να το διορθώσουμε», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην εξέταση των ατόμων με αναπηρία από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ, είναι η ένταξη περισσοτέρων γιατρών στο σύστημα. Αυτό, είπε, θα αποτελεί «κάποια ανακούφιση έστω και πρόσκαιρη σε αυτούς που περιμένουν να εξεταστούν και στο μεταξύ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

«Το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία», τόνισε κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

«Με το υπάρχον σύστημα, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βιώνουν τον απόλυτο διασυρμό από το πολιτειακό και μιντιακό κατεστημένο, μιας και δυστυχώς, το σύστημα πιστοποίησης εντάχθηκε στην μνημονιακή διαδικασία: 57.000 εγκλωβισμένοι στα ΚΕΠΑ, περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα και στην ιατροφαρμακευτική διαδικασία», είπε.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε τον θεσμό των επιτροπών του ΚΕΠΑ, ο Γιάννης Λυμβαίος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), που «δημιουργεί προβλήματα τόσο στα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και στις οικογένειές τους, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γίνεται η εξέταση, αλλά και εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο η αξιολόγηση της αναπηρίας να είναι συνδεδεμένη με τις παροχές που παίρνει κάποιος. «Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια αναπηρία, ακρωτηριασμένων, με εγκεφαλικές παραλύσεις, τετραπληγίες, οι οποίοι πρέπει να περνούν και να ξαναπερνούν από ΚΕΠΑ, για κάθε παροχή που χρειάζεται να έχουν», είπε.

Τραγική, όμως, χαρακτηρίζει ο κ. Λυμβαίος την κατάσταση και για τους γονείς, καθώς, όπως αναφέρει, «ενώ περιμένεις να σου αξιολογήσουν το παιδί σύμφωνα με την αναπηρία που έχει, αξιολογούν την αναπηρία καθαρά δημοσιονομικά και σύμφωνα με το τι μπορεί να κοπεί από αυτά που δικαιούται το παιδί σου, προκειμένου να υπάρχει το μικρότερο δυνατό κόστος δημοσιονομικά. Αυτό δεν είναι ούτε λογικό, ούτε έντιμο».

«Τα άτομα με αναπηρία είναι πλέον φυλακισμένα σε ένα σύστημα που το ίδιο το κράτος δημιουργεί», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Χαροκόπος, Οργανωτικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ και περιφερειακός σύμβουλος Πατρέων.

Ο κ. Χαροκόπος που είναι και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, μιλάει για ανθρώπους που είναι «σε αναμονή ακόμη και 13 μήνες προκειμένου να πάρουν το επίδομά τους, χάρη στο οποίο ουσιαστικά ζουν», καθώς «το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που παίρνει το επίδομα είναι άνεργοι».

Για ένα σύστημα δυσλειτουργικό, που έχει τα χαρακτηριστικά κοινωνικού αποκλεισμού για μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο Βασίλης Κούτσιανος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ. Ο κ. Κούτσιανος που είναι περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν την κατ’ οίκον εξέταση ακόμη και ενάμιση χρόνο. «Σκεφθείτε τι τραγικές συνέπειες έχει αυτό για το επίπεδο διαβίωσης, για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οδηγούνται σε έναν κοινωνικό καιάδα».

Δραματικές είναι οι συνθήκες στη Ρόδο και στα νησιά, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μανώλης Ζηβιανάκης, πρόεδρος της περιφερειακής Νοτίου Αιγαίου της Συνομοσπονδίας καθώς όπως σημειώνει, οι κάτοικοι των νησιών δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις καθυστερήσεις του συστήματος που σημειώνονται στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και τα προβλήματα των νησιών, όπως οι καιρικές συνθήκες και οι συγκοινωνίες. Σημείωσε επίσης την περίπτωση «ενός τετραπληγικού που είχε καταθέσει τα χαρτιά του το Δεκέμβριο του 2011 προκειμένου να περάσει από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ και τελικά θα εξεταστεί τώρα, μετά από τις πιέσεις του συλλόγου».

nocomments.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook