Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ αναγκάζει τους επιτελείς να καταρτίσουν το δικό τους «Μνημόνιο». Σύμφωνα με αυτό, εξετάζεται η επιστροφή στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ενοίκιο στο κτίριο της Ιπποκράτους είναι πολύ «αλμυρό», ενώ οι υπάλληλοι του κόμματος εντάσσονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (2-3 ημέρες την εβδομάδα).

Η κρατική επιχορήγηση του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε δραματικά στο 10% των κονδυλίων που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια και από περίπου 22 εκατ. ευρώ το 2011, λόγω και της αυξημένης εκλογικής του δύναμης, προβλέπεται για το 2013 και 2014 να εισπράξει περίπου 2,5 εκατ. Κι αυτά όμως δεν μπαίνουν στο ταμείο, αφού είναι εκχωρημένα λόγω δανείων στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης έχει ενημερώσει διεξοδικά για τα οικτρά οικονομικά του κόμματος τόσο τον Βαγγέλη Βενιζέλο όσο και τον νέο γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη, ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να εκθέσει την κατάσταση στα συλλογικά όργανα και να ληφθούν αποφάσεις.

Ο κ. Σαλαγιάννης εμφανίζεται αποφασισμένος να προτείνει τη μετακόμιση των κεντρικών γραφείων στο παλιό ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη 50 ώστε να περιοριστούν τα μηνιαία έξοδα σε ενοίκια. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ καταβάλλει 35.000 ευρώ μηνιαίως για το κτίριο της Ιπποκράτους από 67.000 που έδινε πριν από τη νέα συμφωνία, ενώ για τη Χαριλάου Τρικούπη 5.000 από 11.500 που έδινε πριν.

Οι περικοπές στο ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τους πάντες και τα πάντα. Μόλις χθες, Πέμπτη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης των υπαλλήλων του κόμματος σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (2-3 ημέρες την εβδομάδα).

Στα κεντρικά γραφεία θα παραμείνουν πλέον περί τους 120 υπαλλήλους (20 ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν), ενώ για τους εργαζόμενους στην περιφέρεια εναπόκειται στις νομαρχιακές επιτροπές να αποφασίσουν αν μπορούν και με ποιους όρους να χρηματοδοτήσουν την απασχόλησή τους.

Ειδικά για τις οργανώσεις της περιφέρειας το κόμμα στρέφεται στην αυτοδύναμη λειτουργία τους. Σύμφωνα με σημείωμα του διευθυντή του κόμματος, «η λογική ότι το ΠΑΣΟΚ κεντρικά αναλαμβάνει τα πάντα δεν ισχύει πια». Για τα περιφερειακά γραφεία τονίζεται ότι δεν χρειάζονται μεγάλοι χώροι παρά ένα γραφείο έως και 60 τ.μ. που μπορεί να ενοικιαστεί με 200 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook