Ελάχιστα γνωστές φωτογραφίες του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι από την προεκλογική του εκστρατεία ή της συζύγου του Τζάκι να ανάβει ένα τσιγάρο ή ακόμα το πουκάμισο και το πορτοφόλι του δολοφόνου είναι ανάμεσα στα αντικείμενα της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον αμερικανό πρόεδρο που δολοφονήθηκε πριν από 50 χρόνια.

Το Newseum της Ουάσινγκτον, εκθεσιακός χώρος αφιερωμένο αποκλειστικά στον κόσμο του Τύπου, ανέλαβε την πρώτη από τις εκδηλώσεις με αφορμή το μισό αιώνα από τη δολοφονία ενός από τους πλέον δημοφιλείς προέδρους των ΗΠΑ στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας.

Η έκθεση «JKF» έχει δύο σκέλη: το πρώτο είναι όλες οι φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογράφος Ζακ Λόου, ο οποίος ακολουθούσε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών από την προεκλογική του εκστρατεία ως τις πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο και το δεύτερο με τίτλο «Τρεις πυροβολισμοί» είναι αφιερωμένο στην ημέρα της δολοφονίας του.

Οι φωτογραφίες του Λόου, ο οποίος πέθανε το 2001, συνέβαλαν στην δημιουργία του μύθου του Κένεντι, δήλωσε η Ίντιρα Γουίλιαμς Μπάμπιτς, υπεύθυνη του οπτικοακουστικού υλικού του μουσείου, η οποία αποκαλύπτει πως ο Λόου ήταν επιλογή του Τζόε Κένεντι, πατέρα του Τζ.Φ. Κένεντι, για να καλύψει την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο φωτογράφος είχε απόλυτη πρόσβαση στην οικογένεια και ορισμένες φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευτεί εκατοντάδες φορές αποτελούν πλέον σύμβολα, όπως η μικρή Καρολάιν να σπάει το μαργαριταρένιο κολιέ της μαμάς της, αλλά και πολλές άλλες που δεν θα δημοσιευτούν ποτέ.

Μια σειρά φωτογραφιών πηγαίνουν πίσω την εποχή που ο Κένεντι δεν ήταν ακόμα γνωστός και τον δείχνουν να γευματίζει σε εξοχικό εστιατόριο, να κάνει βαρκάδα με την Τζάκι, αλλά και την κόρη του να παίζει με τις γραμματείς του πατέρα της.

Μια δεύτερη σειρά δείχνει την Τζάκι Κένεντι με την Ιβόν ντε Γκολ μόνες στο αυτοκίνητο στην διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανικού προεδρικού ζεύγους στην Γαλλία τον Ιούνιο του 1961. Δίπλα στις φωτογραφίες εκτίθενται άρθρα σχετικά με την επίσκεψη από το Paris Match και αμερικανικά περιοδικά.

Μέσα σε τρία χρόνια, 1958-1961, ο Λόου τράβηξε 40.000 φωτογραφίες που θεωρήθηκαν τόσο πολύτιμες ώστε φυλάσσονταν σε θυρίδα τράπεζας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Όλα τα αρνητικά καταστράφηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά χάρη στα δείγματα των φωτογραφιών αυτών που καθαρίστηκαν από τις σημειώσεις με στυλό ή μαρκαδόρο και ταξινομήθηκαν, το μουσείο κατάφερε να διαλέξει 70 από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες για την έκθεση, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν άλλες εκατό μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι, από την πλευρά των δημοσιογράφων. Οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν σε ένα παλιό τηλέτυπο του πρακτορείου ειδήσεων UPI το τηλεγράφημα που στάλθηκε μόλις τέσσερα λεπτά μετά την επίθεση εναντίον του τότε προέδρου των ΗΠΑ και γράφει: «Ο Κένεντι τραυματίστηκε ίσως και να σκοτώθηκε από τις σφαίρες δολοφόνου».

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι σημειωματάρια, φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και η πίπα του διάσημου δημοσιογράφου Γουόλτερ Κρονκάιτ, ο οποίος σε φωτογραφία-ντοκουμέντο ανακοινώνει στο CBS φανερά συγκινημένος τον θάνατο του προέδρου Κένεντι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook