Εγκρίθηκε, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, το Μνημόνιο για την Κύπρο, στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασηε του Eurogroup στο Δουβλίνο, το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν περιλαμβάνει αλλαγές.

Στην ατζέντα της ίδιας συνεδρίασης είναι και η πρόοδος στην αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος Προσαρμογής και να παρθούν ενδεχομένως αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο που θα διέπει μελλοντικά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η συνέντευξη τύπου αναμένεται να αρχίσει στις 2:40 μ.μ (ώρα Aθήνας-Λευκωσίας)
Εδώ μπορείτε να δείτε την πλήρη ατζέντα των συνεδριάσεων.

Τα προσχέδια της μελέτης βιωσιμότητας και του Μνημονίου που έχουν ήδη διαρρεύσει στον τύπο προβλέπουν σωρευτική ύφεση της τάξης του 12.5% τη διετία 2013-2014 και ανάκαμψη από το 2015, όταν το χρέος της χώρας θα έχει εκτοξευθεί στο 126.3% του ΑΕΠ. Πάντως, οι τεχνοκράτες Κομισιόν σημειώνουν στη μελέτη βιωσιμότητας ότι είναι αρκετά πιθανό οι εκτιμήσεις τους να αποδειχθούν τελικά αισιόδοξες.

Μετά την πολιτική συμφωνία που αναμένεται σήμερα, το Κυπριακό Μνημόνιο θα παραπεμφθεί στα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση. Ο σχεδιασμός του Eurogroup είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του Απριλίου και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις αρχές Μαΐου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το προσχέδιο της μελέτης βιωσιμότητας προβλέπει την πώληση Κυπριακών αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχόμενο που διέψευσε κατηγορηματικά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν αναμένεται, όπως διαβεβαίωναν όλες τις προηγούμενες ημέρες πηγές της Ευρωζώνης, καθώς τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα – και ειδικά αυτό της κινητικότητας στο δημόσιο- δεν έχουν κλείσει. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις προχθές για το αν η Ελλάδα θα είναι έτοιμη στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup (13 Μαΐου), τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την Έκθεση της Τρόικας. Διαπίστωσε πάντως πρόοδο στην πορεία των συζητήσεων αναφορικά με το δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου, επανέλαβε τις ενστάσεις της Τρόικας στη συγχώνευση Eurobank-Εθνικής Τράπεζας λόγω του υπερβολικού μεγέθους του νέου σχήματος που θα προέκυπτε και χαρακτήρισε «ανοησίες» τα όσα ακούγονται περί επέκτασης του «Κυπριακού μοντέλου» κουρέματος των καταθέσεων, στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε (ECOFIN), το οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, τα αιτήματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας για παράταση των ωριμάνσεων στα δάνεια που έχουν λάβει από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς. Για την Πορτογαλία, προϋπόθεση για να δοθεί η παράταση είναι ο υπουργός οικονομικών της χώρας να παρουσιάσει στους ομολόγους του δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα όσων είχε λάβει η κυβέρνηση της χώρας, αλλά απέρριψε το Πορτογαλικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Η απολύτως άκαμπτη στάση της Ευρωζώνης σε αυτό το μέτωπο είναι ενδεικτική των προθέσεών της σε περίπτωση που και η Ελλάδα υπαναχωρήσει ή δηλώσει αδυναμία να εφαρμόσει ήδη συμπεφωνημένα μέτρα.

Στην ατζέντα του ECOFIN θα βρεθεί επίσης και η τραπεζική ενοποίηση καθώς και το καθεστώς εκκαθάρισης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα ακανθώδη ανοικτά ζητήματα είναι δύο: πρώτον, εάν η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), χωρίς τα χρήματα αυτά να προσμετρώνται στο χρέος των οικείων κρατών θα αφορά και επισφάλειες που δημιουργήθηκαν πριν το 2014 και θα ισχύει αναδρομικά και δεύτερον, σε πιο στάδιο και με τι προϋποθέσεις θα παρεμβαίνει ο ΕΜΣ για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.

Από την απάντηση που θα δοθεί στο πρώτο ερώτημα θα εξαρτηθεί και η τύχη του αιτήματος κρατών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία να αφαιρεθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, από το δημόσιο χρέος τους. Το δε δεύτερο ζήτημα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της προσπάθειας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα τραπεζικά ιδρύματα του Ευρωπαϊκού Νότου.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook